Tuesday, November 11, 2014

Langkawi - GangJimba

Travel log kengkonon.

Plan yang mulanya main-main je, tengah dok tunggu wayang start kat panggung, Piha saja-saja check tiket Air Asia. Terus terbeli tiket. Murah la jugak. Pergi rm37, balik rm97.
Percutian 3 hari 3 malam dengan budget termasuk tiket flight, minyak kereta + tol dari JB ke KL, makan, chalet, sewa kereta, tiket-tiket, shopping baju, coklat, minyak gamat.. kurang lebih rm700 sorang. Ok ler tu.

 
Ni Q. Kawan zaman hingusan. Kitorang sewa kereta viva oren beliau. 3 hari rm120. Tq ustazah watermelonnn! 


Lepas ambik kereta, terus check in chalet. Pondok Muara Chalet, dekat je dengan Pantai Cenang. 3 malam rm300. Disebabkan kitorang booking dekat booking.com, tak dapek la nak dapat harga kurang sikit. huhuu..  Tq abang chalet sebab layankan je perangai kitorang yang banyak mintak itu dan ini.

 Bangun pagi je terus nampak permandangan sawah padi yang aman damai, disamping kerbau yang sedang berkubang dalam sawah ditemani bangau-bangau berterbangan. Serius desa!



Pagi pertama, tak payah pening-pening kepala nak kemana, laju-laju je kitorang gi skycab Langkawi. Tiket masuk rm20 sorang.


Mula-mula macam gayat, tapi sebab permandangan dia sangat superb ohsem gebebuss terus tak jadi nak layan gayat. Terpukau sangat dengan keindahan alam semulajadi ciptaan Tuhan. 

Sebab happy sangat, kami posing yang bukan-bukan.

 Cantik view dari atas gunung ni. Rasa nak terbang... tapi gayat!


Petangnya, kami singgah ke makam Mahsuri. Tiket masuk rm10 sorang.

Pagi hari kedua, kami join island hoping. rm 25 sorang. Yang ni kena pandai-pandai pilih agent mana yang offer harga murah. Kitorang booking dengan Asthar Travel & Tours sdn. bhd., dok depan je dengan AB Motel kat cenang tu.

 First destination, Tasik Dayang Bunting. Jalan menuju ke tasik tu takde la jauh sangat. Kena panjat-panjat tangga. Macam jauh ke dalam tapi kita takkan sedar perjalanan tu jauh sebab permandangan hutan sangat memukau. Yang paling penting perlu diambil perhatian, JANGAN la bawa beg plastik, handbag warna terang-terang sebab banyak monyet kat dalam tu. Monyet-monyet ni suka serang orang-orang yang bawak beg plastik dan handbag terang-terang ni. Suka suki monyet ni je nak rampas barang kita. 

 Lepas tu, benti jap bagi makan helang. Akhir sekali baru pergi kat pantai beras basah. Main-main air, mandi-mandi. tak sampai setengah jam, hujan daaaa... Uhukk2..


Petangnya, siap-siap comel-comel, kami terjah pulak Underwater World. Tiket masuk rm30 sorang. Jenuh nak membaca semua jenis ikan-ikan, penyu, siput dalam tu.
 

Aku syak dorang ni gang penguin Madagascar. Serius naw meeting kat tengah-tengah batu tu. Panggil-panggil pun tak toleh.

Keluar-keluar akuarium, laju-laju shopping cekelet dekat Coco Valley, sebelah je dengan Underwater world. Rambang mata nak pilih coklat murah-murah. Minyak gamat pun beli kat sini je. Tak dan nak singgah kilang gamat. hewheww..

 Haaaaa... Ini acara perseorangan. Piha nak try parasailing. Hebatmu terbang dengan pakai skirt. Abang parasailing ni offer rm50 sorang tapi sebab Piha comel, dia dapat harga rm45 je. hehe

 Kami? Kami dok tepi jadi pompom girl je. Gayat!

Pagi ketiga sebelum balik, kami daki gunung menghala ke Telaga Tujuh. Gigih mendaki tangga sampai menggigil kepala lutut memasing. Kitorang ambil port telaga paling atas. Tak ada air terjun sangat kat belah atas tu. Paling penting, tak ramai orang. Maka berenang dan berendam lah kami dengan bahagianya sampai lupa nak ambik-ambik gambar. Panas bakhang kat atas nun, bila jumpa air terus tak ingat dunia. Syorga syorgaaa. Ok, yang ni over. ihikk!

Ok dah. Tu je acara jalan-jalan kitorang. Sangat tenang duk langkawi ni walaupun sekejap je. Untung la uols yang memang orang Langkawi. Makanan kat sini pun sedap. tak payah nak cerita rojak mahsuri, laksa power, pasembor semua tu, warung makcik-makcik tepi jalan pun dah sodapppp! Makan dengan penuh nikmat kasih sayang selama tiga hari di Langkawi. Seafood semua fresh! Inilah kebahagiaan sebenar.....

 

Rindu langit biru. Rindu pasir putih. Rindu nyanyian ombak. Next destination? Pulau Perhentian mungkin..?

Sampai jumpa lagi kita pantai.
Salam hormat..hormattt... hormaatttt.....

#Langkawi #GangJimba #CaptRazali #2014



Post a Comment

diari nenek

kawan nenek

There was an error in this gadget