Monday, May 31, 2010

alamak.. kau tegur plak...

Pada suatu petang yang terik, seorang sahabat aku bertanya, "Za, kenapa bila aku baca blog kau, aku rasa semacam je? Bahasa Melayu kau agak tunggang-langgang dan kurang memberangsangkan. Bukankah dulu kau suka dan minat sangat subjek Bahasa Melayu? Siap buat puisi, cerpen.. bla..bla..bla..."

Wehh.. tu dulu la yang.. kalo la KAU tgh baca blog merapu aku skg ni TERIMA KASIH aku ucapkan sbb ambil berat dgn tatabahasa, kosa kata dan segala bahasa2 yg aku gunakan. kuikuii.. =D

Aku bukan ape wehh, aku dah tak reti nak berpuitis-puitis mcm dulu la. setelah menceburi bidang fizik secara sepenuh masa ni aku rase gaya penulisan aku dah lebih kpd 'direct to the point'  (bak kata KAU). dah tak de isi tersirat ke tersurat ke. ok?

Kalau keadaan mengizinkan, nanti aku cuba review blk buku2 BM yg ade kat rumah tuh.. huhuu... 


*KAU adalah merujuk kpd PEJOT (nama glamour la konon)... tq pejot kerana menegur.. (ceh..)

tok su @ pok uteh..

Tok Su ku kawen lagi... hehee.. tahniah2.. setelah hampir 3 tahun keseorangan akibat kematian isteri tersayang (arwah nek su), akhirnye tok su aku kawen lg.. jeng jeng.. itu la org kata, dah jodoh, cepat atau lambat pasti berjumpa jua.. ala cak pong cak pong...

cuba teka mana satu pengantin perempuan Nek Uteh?


tok su segan nak bergambar.. hehee..


saudara-mara baru dan lama..

emak kami, zura dan aku..


dayah, zura dan nenek kami (juga nenek tiri..)


ayah kami dan atok kami..

Semoga Tok Su dan Nek Uteh berbahagia selalu.. Amin...

Thursday, May 27, 2010

alamak..!!

tgh dok borak2 (bergosip) dgn mazni johan, tibe2 beliau mengidam nak mkn kat kfc plak.. & aku secara tak sengaja terbayang double cheese.. aduii.... cane nak diet ni.............................??

mari bakar kalori..!!

Aku baru perasan ada artikel tentang latihan utk membakar kalori dalam majalah Remaja ni, keluaran 15Mei. dah seminggu aku beli tp tak habis2 baca..huhuu... aku rasa boleh la kot kalo nak praktikkan kaedah senaman ni. nampak simple tp mungkin akan bg kesan yg menakjubkan.


Antaranya :
  1. Main squasy - dlm tempoh masa 15 - 20 minit, sebanyak 300 kalori akan terbakar.
  2. Berlari di tempat yg tak rata - dlm masa 30 minit utk membakar 300 kalori.
  3. Berenang - lakukan secara non stop selama 20 minit utk membakar 300 kalori.
  4. Skipping - yg ni aku rasa paling best.. hehee.. utk membakar 300 kalori, kita cuma perlu skipping selama 15    minit.
  5. Stepper - kalo yg rajin g gym boleh la guna alat ni. Setkan pd kelajuan tahap 5 selama 30 minit utk membakar 300 kalori.


Kesimpulannya, kalau nak nampak cantik menawan, kena lah rajin berdiet dan bersenam. 

kalori? berapa kilo? uishh..berlori-lori...

Setelah sekian lama aku cuba diet, bersenam, jogging tapi berat tak jugak turun. semakin naik ade la.. kenapakah..?? dan semalam barulah aku tersedar yg cara aku berdiet selama  ni salah.. tak pe, masih belum terlambat nak perbaiki semua ni.

Dah lama dah sebenarnye aku terfikir ape sebenarnya kalori tu & kenapa org2 yg berdiet ni suka sgt kira jumlah kalori dlm makanan. dulu aku malas nak search psl benda2 ni, tp hari ni tiba2 'ter'rajin plak. so nak dipendekkan cerita, kalori adalah unit yang digunakan untuk mengukur tenaga (energy) dalam makanan. setiap org perlukan jumlah kalori yg berlainan. bagi lelaki dewasa jumlah kalori dalam sehari antara 2000- 2500 manakala wanita dewasa antara 1600-2000 kalori sehari. sekiranya kalori (tenaga) yg kita dapat dr makanan  ni tak digunakan (berlebihan), ia akan ditukarkan dalam bentuk lemak & disimpan terus dalam badan ( sumber ). menurut sumber, 8000 kalori = 1 kg berat badan kita. maknanya kalori aku 56 X 8000 = ??? eh, tp kan dalam badan kita ade tulang, organ dll. jd tak logik la kan kalori aku banyak mcm tu (ayat nak sedapkan hati).. 

Bayangkan kalau setiap hari jumlah kalori yg kita ambil tu berlebihan, berapa banyak lemak yg 'berjaya' kita kumpul? uishh... boleh jd penternak lemak berjaya ni (merujuk kpd diri sendiri).. huhuu... so mulai sekarang, aku dan semua org kenalah bijak memilih makanan. kira kandungan kalori dulu sblm makan.. hehee...

Wednesday, May 26, 2010

Lagenda Budak Setan

Wahhh.... masa first time aku tengok kat iklan tv pasal filem LBS ni, aku rasa excited sgt nak gi tengok.! aku pasti ramai yg tau filem ni adaptasi dr novel lagenda budak setan karya Ahadiat Akashah. aku suka gila novel ni. 4 kali aku baca, 4 baldi air mata aku.. huhuu.. pastu dah malas nak baca lg sbb aku syg kat air mata aku.. huhuu lg...cinta kasyah dan ayu mmg cinta sejati sesama manusia. tak sabar plak rasanya nak gi tengok kat panggung. mula di tayangkan 3 jun nanti. ade sesapa nak join..?? =D 

hari yg tak rajin

Entah kenapa hari ni aku rasa malas yg teramat sgt..!! malas nak berkomunikasi secara lisan.. aku cuma gunakan jari utk 'bercakap' dan senyum je utk menyapa org. betul2 tak de mood ni..!!!!!

tak ada yang abadi

"saya suka awak.."

"Ye, mmg pun sy suka kat awak. Nape? Salah ke?" uikk...ape kena la plak ni. Bayangkan la kalau seorang perempuan / wanita / gadis cakap macam ni kat seseorang (lelaki) yg dia suka.. mungkin org akan kata, "tak salah kalau perempuan yg mulakan dulu. lagipun skg dah tak ade konsep2 perigi crk timba. Zaman moden la katakan". Tapi sbg perempuan, for sure la dorang ade rasa segan kuasa80 kalau nak luahkan perasaan dorang ni. Bukannya ego, tapi macam tak manis plak.


Pada aku la, tak semestinya kalau kita nak luahkan perasaan  sayang ke cinta ke melalui ungkapan "sy syg awak" semata2. Ade banyak cara lagi.. Macam mane?? ermm... tu kena tanya pd yg pakar la..hehee... Pape pun, kita kena percaya yg setiap org berhak mendapat cinta yg sejati...


Tuesday, May 25, 2010

hiiyahhhh...!!!!

Akhirnya.....lepas sudah interview DPLI tuh... ngehehee.. tapi keputusannya tak tau lg la cane.. Redha je la..
seperti yg aku bayangkan, ujian kecergasan pagi tu memang aku failed..kuikuii... mane taknye, orang lain pumping, aku meniarap je..tak larat nak angkat badan sendiri. Tangan aku ni pun ade rase sakit2 lagi dek terlampau 'hebat' sgt pumping.. pape je la.. 
Ujian kecergasan tuh ade 5 komponen.. mula2 kena lompat berdiri, berselunjur, tekan tubi, bumping bola sambil berlari & yg paling 'best' kena lari 2.4 km dlm bleep test. Bleep test ni kita kena lari ulang alik sampai beberapa level. Setahu aku, 2.4km ni bersamaan dengan level 6. tapi aku lari baru sampai level 4 dah rase macam nak pitam. huhuu... pening woo.. dah la mase tu hujan. haisyy.... markah keseluruhan 60%. entah brape la aku dapat ek..??
Lepas je lari2 pagi tuh, petangnye plak interview. Punye la aku study banyak, kononnye interviewer tu nak suruh buat mock teaching. Alih2 aku di'interview' cume 5minit je.. ade ke patut. tapi bagus gak la. buatnye dorng tanye yg bukan2, susah plak nak jawab. pape pon skg ni aku tak de pape perasaan pon terhadap interview DPLI ni. kalo dapat offer, aku g la register. kalo tak, 'ade aku kesah?'..kuikuii..

nih bilik interview.. aku org yg ke-11 drp 12 org..

tq tiyah sbb temankan aku mase interview tuh =D

tq jugak utk aisha sbb sponsor makanan, tambang perjalanan pergi & balik..hehee..

*cari ketenangan*




Bila bersendiri

Selalu dibayangi cerita yang lalu
Pabila hatiku
Cari ketenangan


Apa yang terjadi

Itu semua lumrah hidup di dunia
Kadang bergembira
Kadang terseksa



Mengapa masih begini

Sukar untuk dilupakan
Jiwa semakin terganggu
Dan terseksa


c/o Haruskah aku

Bermain dengan perasaan yang terluka
Adakah ku masih cinta
Atau pun hanya merindu


Walau ku tahu

Kita sudah tidak bersatu hati lagi
Mungkin ini akibatnya
Cinta pertama buatku


Bila bersendiri

Selalu dibayangi cerita yang lalu
Pabila hatiku
Cari ketenangan...



Thursday, May 20, 2010

tak sedap hati..tak sedap jantung.. tak sedap perut...

Aku dah rasa agak cuak skrg.. baru hari khamis, dah macam2 yg aku rase.. hari sabtu kang interview dpli tu tp tak confident langsung... nak buat fitness pon tak menjadi. Jogging ok, sit up ok, pumping..?? ermm..hampeh.. tangan ni tak larat nak angkat badan sendiri.. aduishh....

Kalo lengan aku mcm ni larat kot nak pumping 60X seminit.. kuikuii...

Friday, May 7, 2010

...jauh tapi dekat..?

Orang kata, walau jauh di mata tapi dekat di hati.. Betul ke...?

Wednesday, May 5, 2010

Plan A, B @ C...???

Hmmm... bila ada pilihan, tak tahu plak nak buat keputusan. Bila tak ada apa2 nak di pilih, kata pulak tak ada pilihan lain.. "terpaksalah.."..
Macam mana ni?? Perlu membuat pilihan @ ikut je plan asal? Plan yg mana? Jangka panjang? Jangka pendek @ plan yg tak terjangka??

Iyo la tu za...

langit biru






Nak menggapai awan, tak tercapai tanganku..
Nak menggapai angan, tak tercapai akalku...

derr...

diari nenek

kawan nenek

There was an error in this gadget