Thursday, April 28, 2011

Semua Hilang???ke hilang Ingatan..?

Arghhh....!!!!! Apesal ni... nenek baru tersedar rupe2nye banyak sijil & dokumen nenek mase skolah dulu takde pon dalam simpanan.. Sijil berenti skolah rendah, result upsr, pmr, sijil2 ko-q skolah rendah, semua takdak... Yang pastinye, sijil2 nenek yang ade sekarang ni semuanya start dari nenek form 4... Habes la, nenek takde 'rekod simpanan sendiri' sejak tadika sampai habis skolah rendah... Haiyaa... kenape la nak isi borang keje pon mintak sijil pmr tu, siap sijil berenti skolah rendah. mane nak carik? Arghhh....!!!!!

Wednesday, April 27, 2011

Selamat Ulang Tahun...

ermmm..gambar raya tahun lepas..hehee...

Buat mak (26 April) dan ayah (24 April)... selamat ulang tahun... Weekend ni anak-anak kalian yang berkampung di JB akan pulang meraikan hari ulang tahun ayah dan ibu berdua.. tungguuuuu kepulangan anak2mu ini ye....

Friday, April 22, 2011

Hari Jumaat Hari yang berkat

Bila sebut hari Jumaat, yang terlintas dalam fikiran kita pastinya solat Jumaat, yang wajib utk kaum Adam yg telah cukup syarat2nya.. Itu pun ade yg malas nak gi.. Haiii... ape la...

Rasulullah bersabda: “Sesiapa hadir solat Jumaat pada saat pertama, dia umpama berkorban seekor unta. Sesiapa hadir solat Jumaat pada saat kedua, dia seperti berkorban seekor lembu. Sesiapa yang menghadiri solat Jumaat pada saat yang ketiga, dia seperti berkorban seekor kibas. Sesiapa hadir solat Jumaat pada saat keempat, dia seperti memberi hadiah seekor ibu ayam dan sesiapa hadir solat pada saat kelima, dia seolah-olah memberi hadiah sebiji telur.”

Sebaik-baik hari adalah hari Jumaat dan sebab itu jugalah ia dinamakan Penghulu segala hari.. Ade 5 peristiwa penting yang berlaku pada hari Jumaat;

1)  Allah ciptakan Adam ,
2)  Allah turunkan Nabi Adam  ke bumi,
3) Allah mematikan Nabi Adam,
4)  Pada hari itu juga ada satu saat yang tidak ada seorang hamba pun yang memohon sesuatu, kecuali Allah akan perkenankan permohonannya, selagi ia tidak meminta sesuatu yang haram.
5)  Pada hari itu juga akan terjadinya hari kiamat. Tidak ada satu malaikat pun, sekalipun yang amat dekat kedudukannya di sisi Allah, langit, bumi, angin, gunung, juga lautan, melainkan kesemuanya memohon belas kasihan pada hari tersebut.

( Riwayat Hadis Muslim)
Dalam hadis lain, Rasulullah S.A.W bersabda yang bermaksud: “Hari yang dijanjikan ialah hari kiamat, hari yang disaksikan ialah hari Arafah dan hari yang menyaksikan ialah hari Jumaat. Matahari tidak terbit dan tidak terbenam pada mana-mana hari yang lebih mulia dan afdal daripada hari Jumaat.” (Hadis riwayat Tirmidzi).

Tuesday, April 19, 2011

f(x)_피노키오(Danger)_MUSIC VIDEO

I just want to share my happiness with all f(x) fans...!! Save the date (19th April 2011, 11.27a.m -8.00GMT)



Buli atau double standard?

Assalamualaikum dan salam sejahtera.. bertemu lagi dalam NKD pada hari ini... ala cak pong cak pong... ^^
Topik nenek hari ni takde kena mengena dengan sesiapa tapi berkaitan dengan diri nenek sendiri.. Pengalaman nenek mase zaman sekolah rendah dulu.. Mungkin ade segelintir yang juga pernah melalui pengalaman yang sama.. Ermmm... cane nenek nak mula ye...?

Begini.... masa zaman sekolah rendah dulu, nenek akui nenek bukan la tergolong dalam golongan pelajar pintar, rajin, pandai ambik hati cikgu, suka bergaul.. Tapi nenek bukan anti sosial ye.. Nenek ade ramai kawan, tapi nenek selalu diketepikan oleh kawan2 nenek tu.. Baik dari segi akademik, mahupun ko-Q.. Nenek tak sure apesal.. Mungkin mase zaman skolah rendah dulu nenek ni tak comel, gelap (sebab aktif sangat main bola jaring =P ) and tak pandai nak 'kecoh-kecoh'..

Nenek pon tak pasti ape definisi KAWAN pada kawan-kawan nenek tu.. Seolah-olahnye, 'ade pon takpe, takde pon ok'.. Tapi ape yang nenek pasti, nenek selalu jugak la di pinggirkan.. Sedih? memang nenek sedih.. Kecik-kecik lagi dah suka 'double standard'kan orang lain.. Ape la dorang tu..

Nenek pon pernah jugak jadi mangsa buli senior. Nak lagi bila nenek joint team bola baling sekolah. Selalu jugak kena buli. Tolong angkat air, kumpulkan bip, pungut bola.. Ermmmm... Tak tau la ape salah nenek kat dorang tu.. Mungkin sebab nenek tak comel macam kawan2 lain & muka nenek mase kecik2 memang 'muka pasrah' je.. Sebab tu la kot nenek slalu kena buli..

& paling tak boleh blah lagi, bila ada kawan2 sebaya yang suka sangat berlagak & kutuk nenek macam la nenek ni takde perasaan.. TT

Kenapa ye tibe2 nenek teringat kisah zaman sekolah ni..? ermm... sebabnye, nenek rase macam nak jumpa balik kawan2 lama tu and nak tengok ape yang dorang buat sekarang..

Monday, April 18, 2011

f(x) - Pinocchio (audio format)


At last!!! nenek suka & sangat suka..! yeahh..!


Lyric (credit to BigMickey / aff(x)tion forum )

Remember me
I’m in d-d-d-d-danger
Pinocchio
Remember me

Uhdeebohjah eelguhbohjah neh mahmeul ttuhruhbohjah,
Ehmehrahldeuh hoomchuhbwah geuh noondongjah seureukseureuk,
Muhrheeboottuh bahlggeutkkahgee seuhkenhee jeengjeengwingwing,
Kkalnahlbohdah chagahpgeh geuh gguhpjeel byuhtgyuhneh,

nahn jeegeum Danger,
hangyupdoogyup pehseuchyoorheechuhruhm yah ggeulyuh,
Danger,
Seumyuhdeulyuh tteumsahee ggool chuhruhm,
Nahneun Pinocchio,
Nuhbakkeh mohreuneun nehgah dwessuh ahseulahseul hweetehweeteh sheejakdwehneun show,

Ddarahddrah dda dda dda chareehtchareeht halgguhdah goongeumttoosungee ehnuh ggomjjakmarrah nuh,
Jogakjogak dda dda dda gguhnehbohgo dda dda dda mameh deulgeh nuhl dashi johrheehalguhyah,

I’m in d-danger Pinocchio,
Remember-member-member me Pinocchio,
Remember me,

Nahneun eesahsungsengneemeun ahnyah geuhnyang nuhl ahlgohsheepuh,
Nuhrahn meegeeae dehryookae bahlgyuhnjah Columbus,
Sheemjangee mahgoo dweeyuh! Dweeyuh! Neh mahmeul uhddukaehae,
Uhreeljuk oppa rang ssatduhn eenyungchuhruhm,

nahn jeegeum Danger,
haneepdooeep macarongbohdah dahlgehyoh,
Danger,
Seumyuhdeulyuh tteumsahee ggool chuhruhm,
Nuhneun Pinocchio,
Nuhbakkeh mohreuneun nehgah dwessuh ahseulahseul hweetehweeteh sheejakdwehneun show show show,

Ddarahddrah dda dda dda chareehtchareeht halgguhdah goongeumttoosungee ehnuh ggomjjakmarrah nuh,
Jogakjogak dda dda dda gguhnehbohgo dda dda dda mameh deulgeh nuhl dashi johrheehalguhyah,

Meerohreul hehmehgee geuguhn nuhl yuhlkey wheehan key,
Meheel trick sogae saheen ggupjeeleul byutgyuhnah,
Oh, I just wanna tell you I’m in danger now,
I’m in danger, in danger,
Remember me, danger,

Noogah bwahdoh nuhn wahnbyukhanguhl nuhneun dashi ttehyuhnahlguhyah,
Jah eejeh eepsooleh soomeul booluh nohuh ggomggwuhwahtjahnah Pinocchio,

Ddarahddrah dda dda dda chareehtchareeht halgguhdah goongeumttoosungee ehnuh ggomjjakmarrah nuh,
Jogakjogak dda dda dda gguhnehbohgo dda dda dda mameh deulgeh nuhl dashi johrheehalguhyah,
Ddarahddrah dda dda dda chareehtchareeht halgguhdah goongeumttoosungee ehnuh ggomjjakmarrah nuh,
Jogakjogak dda dda dda gguhnehbohgo dda dda dda mameh deulgeh nuhl dashi johrheehalguhyah,

Remember me

Heartbeat (s)

Some of my fave songs, sang by different artist/singer but their song title are same.. Heartbeat.. enjoy!!

Enrique Iglesias ft Nicole Scherzinger


2PM


Stereo Skyline (again...hehee...)


Iyaz

Friday, April 15, 2011

takleh sabar? sabar je lah...

Uishhh... dah berbulan2 nenek tunggu kpop group fave nenek ni launch album baru dengan complete group members.. & akhirnya, hari ni f(x)  akan release dorang punye teaser utk single 'pinocchio'...!!! \(^_^)/
Nenek takleh nak sabar lagi... ni nenek carik info kat amberlicious.forumotions.com

"15th of April from 10AM-12PM KST (MV Teaser release)
18th of April from 12 AM KST (release of "Pinocchio")
20th of April from 10AM KST (release of Full Album "Pinocchio")
22nd of April from 6 PM KST (First comeback on Music Bank)"

ermmm...... tik tok tik tok...

Oh ye... trending #fxpinocchio !! ^^

Thursday, April 14, 2011

....................

Bile keje banyak, saya Ok lagi.. tp kalo dah banyak cekadak bila keje banyak di saat kita tak banyak masa, memang saya TAK Ok...



bagai melukut di tepi gantang kutt.. =p

Friday, April 8, 2011

Opick - Taubat

renung2kan, & slmt beramal.. ^^


wahai Tuhan jauh sudah
lelah kaki melangkah
aku hilang tanpa arah
rindu hati sinarmu
wahai Tuhan aku lemah
hilang terumur noda
hapuskanlah terangilah
jiwa di hitam jalanku
ampunkanlah aku
terimalah taubatku
sesungguhnya Engkau
Sang Maha pengampun dosa
Ya Robbi, izinkanlah
aku kembali padaMu
meski mungkin takkan sempurna
aku sebagai hambaMu
ampunkanlah aku
terimalah taubatku
sesungguhnya Engkau
sang Maha pengampun dosa
berilkanlah aku
kesempaatn waktu
aku ingin kembali
kembali…
dan meski aku tak layak
sujud padaMu
dan sungguh tak layak
aku…

(taknak letak tajuk)

4.44 pm ; 8th April 2011

Tengah bersantai-santai dalam lab, menunggu 'isyarat memanggil' dari kak melah utk ajak nenek balik sesama.. Maklom la, gi balik keje menumpang kete orang. Kena la tunggu..

Hari ni keje agak banyak. Next week mungkin lagi banyak sebab nak kena deposit sample yang baru, buat analisis baru, writing paper baru.. & paling penting, banyak ilmu baru yg nenek belajar., terutama pasal material physics.. Haiya, dari fizik Sehat, sekarang jd 'orang bahan' la pulak ye.? ape2 je la.. Janji hepi.. (hepi ke?)

****

Boring.........bosan.........penat.............otak jammed....... tak sabar nak sampai rumah utk ke pasar malam Tmn U..nak makan ayam percik...sob..sob...

Wednesday, April 6, 2011

tahap stress melampau.......

Sangat...sangat tension.......... Paper oh paper, bila la aku nak siap me'writing' kamu ni... Ni baru satu, kalo prof suruh writing 10 papers, mati kering secara automatik la aku jawabnye.... TT

Stereo Skyline world..

Nenek jatuh hati dengan lagu-lagu dorang ni.. Meh layannn...... ^^

A Little More Us

Heartbeat

* So baby keep my heart beat b'beat beat beating
And the soul reason I keep believing
That we're going to die like this you know, oh oh oh
(a'beat beat b'beat beat beating x2)

Hey hey, Beautiful the sunshine shines oh oh so bright, alright
Lay back, I'll spend the night just staring at you
For every grain of sand, that you drew me pictures in
There was one for every time that my- my heart dropped again
*
Close your eyes don't say a word
Your way too beautiful you heard
The way- the way my heart keeps beating (beating)
For every grain of sand, that you drew me pictures in
There was one for every time that my- my heart dropped again
*

Black & Blue

Nothing To Lose

[Verse]
Well I've had better nights than this
But ill settle for your kiss
When the morning comes, after a long
Night out on your porch
And the rain it brings
Back memories
Of the late night walks, just you and me
Months of time well spent
With hopes to be
Better than them all

[Chorus]
So I gave you my all
Just to notice you were gone
And countless weeks have passed
And I still cant let you go
But I gave you my all
Just to notice you were gone
You left me broken down
You cared for me at all

[Verse 2]
Well I've felt better than right now
I'm hoping this will pass somehow
Theres no chance to clear,
Unless you are here
Standing by my side
And the clock strikes three
Where are you dear
Your so far away
Yet you feel so near
I'm waiting by the phone
So I can hear your voice

[Chorus]
So I gave you my all
Just to notice you were gone
And countless weeks have passed
And I still cant let you go
But I gave you my all
Just to notice you were gone
You left me broken without
A care for me at all

So I gave you my all
Just to notice you were gone
And countless weeks have passed
And I still cant let you go
But I gave you my all
Just to notice you were gone
You left me broken without
A care for me at all
Look me into my eyes
And promise me you'll stay

Tuesday, April 5, 2011

One LOVE


One Love - Blue





It's kind a funny how life can change, Can flip 180 in a matter of days, Sometimes love works in mysterious ways, One day you wake up, gone without a trace



 One Love - Super Junior


Do you want love? and i want love..


One Love - f(x)


One love..the memories are beautiful.. i don't wanna ever say goodbye.. 

Kenapa saya sayang kawan saya?

Sebab dia baik dan sporting.. suka buat kelakar..Saya rindu kawan sy dan hari ni sy akan jumpa beliau.. Saya sangat hepi!!!

Monday, April 4, 2011

lidahku kaku..

Short>> something yang nenek sangat perasan pada diri nenek sendiri sejak zaman kanak-kanak lagi ialah sikap nenek yang susah sangat nak ucapkan TERIMA KASIH... kenape ye??? start dari sekarang patut banyak practice ni.. terima kasih, trime kasih, mekasih, teme kasih, trimas..! ermm... lalalalaaa....

Tahniah Shaheizy Sam.! ^^

Wawawahhh... Topik hangat kat warung kopi pak mat hari ni mesti la pasal ABPH 2010 malam tadi. kan kan kan?? mesti ramai pakcik2, abg2, brother2 yang terkilan sebab Lisa surihani tak menang Bintang Paling Popular.. nenek pun sedih sbb nenek minat gile dengan Lisa.. Tapi tak pe la, menang Pelakon Filem Wanita Popular pon OK gak ape.. asalkan menang..kan kan?

Ermm.., ni nenek ulas sket2 je pasal event malam tadi.. Keseluruhannya, gabungan pengacara Sheera, Kak Engku dengan Zizan memang best.. Lawak yang spontan, nak lagi bile kak Sheera dengan kak Engku kata "kami calon.." hehee.. terbaik..! walaupun tak menang, tapi percaya la, akak-akak memang popular! kuikuii...

Lagi... yang paling tak boleh blah, bile Sam buat ucapan khas utk Dato CT, lepas diumumkan sebagai Bintang Paling Popular 2010,, "terima kasih sebab tarik diri tahun ni.." (eh, betul ke?ermm..lebih kurang la ayat die ye..hehee).. Tahniah ye En. Shaheizy Sam.. tak sia-sia nenek gi tengok semua lakonan kamu di panggung mahupun di TV..  ^^

& tahniah jugak buat semua pemenang yang lain.. yang tak menang, bukan bermaksud anda tak popular, tapi percaya la, kami sebagai pengundi ni sebenarnya pening kepala nak mengundi sebab semua yang tercalon popular2 belaka.. susah nak buat keputusan.. ececehh..

Apepun sbg penutup, nenek suka sgt persembahan Dato CT.. ala2 Wonder Girls gitu.. memang best!

Sekian, nenek nak sambung keje..

diari nenek

kawan nenek

There was an error in this gadget