Wednesday, July 28, 2010

banci penduduk..


Kini kembali utk tahun 2010.. banci.. apakah ini banci? bancinta? oh..bukan2.. ini semua kerja2 jabatan perangkaan Malaysia melakukan bancian utk mengetahui populasi sebenar rakyat Malaysia. al maklumlah, kat sini bukan stakat org Malaysia je yang tinggal, org negara2 lain pun ramai.. huhuu... 

Banci penduduk ni berlangsung dr 6 julai hingga la 22 ogos 2010. kerjasama setiap org amatlah diperlukan. kalo yg ade internet, bole la banci online je.. yg xde, dok kat rumah diam2, nanti dorang (mereka yg bertanggungjawab) akan sampai ke rumah anda.. dorang juga dtg ke IPT utk lakukan banci tersebut. nenek pun nak g bersama2 memeriahkan banci penduduk ni petang nanti kat kolej nenek.. tu pon sbb dah kena 'warning' dengan org office (pihak pengurusan kolej).. "sesiapa yg tidak memberikan kerjasama akan diambil tindakan" kata org office tersebut..

untuk maklumat lanjut >> sumber



Petangnya....
nenek dan kwn2 nenek tgh khusyuk isi borang soal selidik..

heppp.... mane boleh tiru..!!




Tuesday, July 27, 2010

sudah tukar la,,,

from now onwards, juz call me nenek... huhuuu... kenapa? sbbnye... pertama kali aku nenek pakai spek, benda pertama yg terlintas dlm fikiran ni adalah... "Alamak..mcm nenek..!"
Jadi sblm org lain panggil nenek 'nenek' tanpa kerelaan, baik nenek alu2kan dulu semua org panggil nenek 'nenek'..puas hati.. 

macam nenek kan..?? hmmm... ade aku kesah... kahkahhkahhh....

Monday, July 26, 2010

Selamat Ulang Tahun: Shahida Jalil @ Acai




my birthday wishes to you, Acai.. in advance.. ngehehee...

Oh, TIDAK..!!!

semenjak dua menjak ni, aku perasan yg penglihatan aku tak sebaik dulu.. kabur semacam je.. adakah ini satu petanda? sudahnya aku pun g la check mata..baru je td..... dan sah lah sekarang mataku ini telah pun mengalami masalah rabun.. uwaaa... sygnye mataku.. nikmat penglihatan aku ditarik sedikit.. lepas ni kena tampil dgn imej baru... sob.. sob...

Sunday, July 25, 2010

apa nak jadi??

Hari2 kalau baca paper, tengok berita kat tv mesti ada berita orang buang bayi, contohnya macam cerita kat sana ni.. suka2 buang baby tu dalam tong sampah.. ingat ni ape? kain buruk? ada pulak berita pasal kena tangkap khalwat, tp yg lelaki ni nak larikan diri plak.. taknak bertanggungjawab la tu.. nampak sgt la nanti kalau si perempuan tu 'termengandung' kekasih dia ni akan buat2 tak tau dan nak lepas tangan.. kenapa la ade lelaki kejam macam tu dan perempuan yg sengal mcm berita kat sini . 

harap maaf la kalau entry ni menyinggung mana2 pihak.. tapi sakit hati woo baca berita2 macam ni.. kebanyakkan pelakunya, Melayu yg beragama Islam.. kenapa?? mak ayah tak ajar ke? tak pergi sekolah? tak belajar agama? adoiyaii... harap2 kita dijauhkan dgn perkara2 tak bermoral mcm tu.. tolonglah jaga kesucian dan maruah diri.. kita ni dah berada di penghujung usia dunia. bawak2 la bertaubat. jgn terlalu mengejar keseronokkan dunia yg sementara cuma ni..

dan lagi.. sy sgt sokong kempen kami prihatin anjuran Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.. semoga kempen ni berjaya mencapai sasarannya dan kes2 tak bermoral dan tak berperikemanusiaan ni dpt dikurangkan..

selamat pagi..!!


                                      Bangun pagi gosok gigi.. lalalalaaa... (opss..lupe lirik da..huhuu..)
indah sungguh suasana pg ni.. cuaca pun baik..cerah.. burung2 berkicauan, bergurau senda pulak kat luar tingkap bilikku.. sambil menikmati air teh dan roti la boheme kegemaranku..baca pulak online paper (malas nak g beli sbnrnye..jimat). pendek kata, seronok jugak sekali sekala tak balik rumah waktu hujung minggu ni.. bukan ape, kalo aku kat rumah skrg ni kompom2 tgh sibuk masak, kemas rumah, basuh baju dan segala macam aktiviti suri rumah..huhuu... so minggu ni kerja2 tu aku pass kat adikku ayu.. 


Saturday, July 24, 2010

oksigen..!!!

Sesak nafas aku.. pening.. berpinar-pinar.. bukan sebab kepenatan atau berlari-lari dengan laju, tp sebab membaca bahan ilmiah terlampau lama.. gini la jadiknye.. adoiyaii.. aku perlukan semangat untuk carik idea nak tulis thesis ni.. tp mane aku nak carik?? semua ni gara2  plagiarism detection software yg sgt berleluasa kat utm ni.. terpakse la ambo karang ayat sendiri.. kalau masa degree dulu habis semua aku hentam C&P je... huhuu... ok, sudah.. idea.. idea... 

Friday, July 23, 2010

koleksi

Sambil2 mengemas kat bilik td baru la aku perasan yg aku ada banyak koleksi key chain.. kebanyakannya pemberian kawan2 dan family..tibe2 rase nak start hobi baru..'mengumpul key chain'.. yehee..



ni yang paling aku suka..En. Lembu..




Wednesday, July 21, 2010

terbang helang


Di angkasa nan luas 
Terbang sang helang bebas 
Menebarkan sayapnya 
Sungguh megah lagaknya 
Helang mendabik dada 
Membelahi angkasa 
Dengan gaya perwira

Bila saja engkau menghampiri 
Burung lain terbang lari 
Kau merasakan dirimu gagah 
Hak yang lain tak kau endah 
Mengganas kau di angkasa 
Dengan gaya perwira

Terbanglah engkau tinggi 
Sampai ke mana lagi 
Ingin engkau jelajahi 
Sehingga kau terlupa 
Yang tinggi jatuh jua 
Bila tiba ketika 
Kau ke tanah akhirnya

Usah kau lupa diri 
Bahawa langit itu tinggi 
Nanti lemas sendiri 

Lirik:Terbang Helang
Sharifah Aini

Tuesday, July 20, 2010

laser meragam


Laser ni memang saje je kan carik pasal..? bila tahap kerajinan aku melepasi had 100%, mula la ko nak rosak.. aii... tlg bg kerjasama ye En. Laser..!


Monday, July 19, 2010

tasik utm

Aktiviti di waktu petang, lps blk dari lab.. bagi makan ikan kat tasik..












bila terlebih rajin...








practice buat biskut raya & kek di hujung minggu bersama adik2ku.. bila tak ade keje, gini la jdknye.. terlebih sudah..

Friday, July 16, 2010

Melly's

MEMANG ENAK


Memang enak jadi anak remaja


Tak ada masalah yang membara


Semua itu penuh dengan tawa


Semua hasrat jiwa menggelora





c/o Tak akan terlupakan masa-masa ini


Menjadi awal kisah percintaan ini 'kan kumulai





Bebaskan aku oh mama


Kuingin coba semua


Hidupku tak berarti tanpa mencoba semua


Perasaan aku tertekan


Aku buat dunia bangga


Jadikan hidupku senang tanpa kekecewaan





Memang aku masih mencari-cari


Setiap detik pasti kuteliti


c/o


   ~~~~~~~

SUARA HATI SEORANG KEKASIH





Hanya namamu, di hatiku,
jiwa dan raga tak ‘kan berdusta
Namun terkadang cinta terusik benci sesaat
Seribu musim tak ‘kan bisa,
menghibur hati yang penuh marah
Entah mengapa berpisah saat mulai menjalin
Suara hati seorang kekasih,
bagai nyanyian surgawi,
tak ‘kan berdusta,
walau ketamakan
merajai diri yang penuh emosi,
jauh didasar hatiku,
tetap ku mau,
kau sebagai kasihku


~~~~~~~

DEMIKIANLAH

Lihatlah para insan
Yang berhati
penuh cinta dan rindu

Sejenak kemudian saling benci
Keangkuhan datang
Bisakah kau bayangkan
Anak dara menari
Diiringi penyair cinta
Asmara yang membara kan dahaga
Di kegersangan rindu

Laksana ku yang ratu Kau yang raja
Terbaring lupa terbangun
Demikianlah hidup
Slalu membimbing indah
Tapi terkadang terluka



~~~~~~~


GANTUNG

Ku harus menemui cintaku
mencari tahu hubungan kita
apa masih atau tlah berakhirkau menggantungkan hubungan ini
kau diamkan aku tanpa sebab
maunya apa? ku harus bagaimana?
kasih

 sampai kapan kau gantung cerita cintaku
memberi harapan
hingga mungkin ku tak sanggup lagi
dan meninggalkan dirimu
detik-detik waktu pun terbuang
teganya kau menggantung cintaku
bicaralah biar semua pasti
kau menggantungkan hubungan ini
kau diamkan aku tanpa sebab
maunya apa? ku harus bagaimana?
kasih

gantungnya hubungan cintaku
membuatku sakit
hingga mungkin ku tak sanggup lagi
dan meninggalkan dirimu



Thursday, July 15, 2010

penceroboh ada di mana-mana

ok, i'll make it short.. atas sebab2 tertentu aku deactivate fb account aku smlm. but suddenly, hari ni aku dpt email kata yg aku dah aktifkan semula fb aku tu.. what the h.....??!! aku mcm boleh agak sape punye angkara ni.. bkn nak tuduh, syak @ fitnah tp cuma KAU sorang je yg ade password fb aku tuh.. memang silap besar aku TERbagi password aku tu.. tak sangka plak kau stalk profile aku hari2.. cesss....!

Monday, July 12, 2010

sesak dan sesat

Riuh sgt2 fakulti hari ni.. sesak dan menyesakkan.. maklum la, dah start semester baru.. yg baru register pun ramai. foreigner student pun ramai.. dah ramai2 macam ni, nak lg ramai yg baru first time sampai kat fakulti, ade je la yg tersesat cari kelas.. mane taknye, bangunan banyak, DK pun banyak.. kalau tak tau sgt, sila bertanya.. jangan buat muka seposen pulak ye adik2.. malu bertanya sesat jalan.. =P

semalam

Aktiviti karok bersama kakak dan anak sedara di hujung minggu.. sesaje membuang masa dan duit..konon nak release tension tp makin tension sbb mic rosak.. hampeh..

feeling la sgt.. huhuu...


kesian ika sampai tertido tunggu kitorang nyanyi...kuikuii..


Saturday, July 10, 2010

kebosanan...!!

Sangat benci kan hidup sorang2?? aku baru sehari kat bilik sorang2 tp rase mcm nak terjun tiruk.. huhuu... sgt bosan. takde kawan nak borak. Ingatkan plan minggu ni kalau tak balik rumah, dapatla luangkan masa dengan roomate tp nampaknya dia sgt busy, sgt banyak hal dan sgt ramai kawan yg perlu dilayan.. but it's ok, lepas ni no more complaints kalau aku balik rumah every weekend.. full stop..!

Friday, July 9, 2010

Twilight saga - eclipse

jeng..jeng..jeng...



First skali aku nak memohon ampun dan maaf kpd best fren ku Aisha,, sy tlh memungkiri janji utk tdk menjejakkan kaki ke panggung wayang..huhuu.. bukan ape, bg kami (aku dan aisha), drp bazir duit g tengok wayang lebih baik download @ beli je CD. boleh tengok berulang kali.. tapi kali ni aku terpaksa la memaksakan diri agar tidak menghampakan ajakan eza dan kak lawa.. suri aisha.. kamu menang..! uwaaa...

So, obviously this is my first time ever g tengok wayang.. huhuu.. eclipse punye pasal! tapi rasenye berbaloi gak..cerita yg best dan tak rugi beli tiket wayang.. ramai org mungkin suke bangat dgn hero si Edward (robert pattinson), tp aku lebih suke kat 2nd hero si Jacob a.k.a Taylor Lautner.. kenapa? ermm.. aku rase 2nd hero is always the best & look so sweet.. hahaa..!!

papepun, yg baru nak g tengok, hope korng enjoy the movie.. layann....


happy ending.. v(^_^)v




Wednesday, July 7, 2010

solution

Disbbkan tahap mengantuk yg melampaui batas, aku rajinkan jari2 ni search tip-tip utk hilangkan ngantuk.. tp semakin mengantuk pulak aku baca, banyak sgt.. bila pandang kanan, kak lawa tengah kusyuk menulis thesis beliau. aku membebel pun beliau buat tak layan.. segan la plak.. huhuu.. jd sebagai solution kpd masalah mengantuk aku pd hari ini, aku bertekad utk menjadi seorang budak yg rajin.. bukan nak rajin update entry baru, tapi nak rajin menganalisi data.. "jadilah budak yg rajin hari ni Aiza..!!!! puhh..!"

'bertukar..!!'





Trimas arigato jugak kpd kak ruzilah sbb bg kami cup cake yg comel ni.. syg plak nak mkn.. v(^o^)
          

hari yang sungguhhhh ...................................!

zzZZzZzzz...... uwaarrggghhhhh... mengantuknye... pagi2 dtg lab terus g makan pulut kuning kat bilik aktiviti.. di sbbkan terlampau lapar, terambil banyak la pulak.. dah makan banyak, kenyang sgt la pulak.. dah kenyang, ngantuk la pulak... aishh... sudah..

Tuesday, July 6, 2010

dolu-dolu..



tanya sama pokok "apa sebab goyang?"
nanti jawab pokok "angin yg goncang.."
tanya sama langit "apa sebab hujan?"
nnati jawab langit "tanyalah awan.."

Monday, July 5, 2010

jauhmu beribu batu



ape yg aku fikirkan terluah melalui jari, tertulis di atas kertas.. 

nak balik rumah lg rase tak patut la pulak.. pg td baru je sampai jb dr bp.. isk..isk..

Mentor 4

1 Malaysia dah tau yg Mohd, protoge Ziana Zain dah pun di nobatkan sbg juara mentor 4.. mesti ramai yg gembira, ramai yg bahagia.. ade jugak yg sedih sebab peserta pilihan tak berjaya.. tp semua tu dah lepas kan, terima je la keputusan tu.. 

tp aku bukan la nak cerita psl pemenang2 mentor ni. tp aku nk komen psl penonton dan penyorak mentor ni.. bukan semua, tp sorang dua.. ermm... rase2nye, kat Malaysia negara kita yg tercinta ni, kita ade etika berpakaian. lelaki kenalah pakai pakaian yg sesuai utk lelaki begitu jugak perempuan. tp ntah mcm mane, boleh pulak tersiar wajah 'lelaki' tersebut yg berpakaian wanita.

Aku yakin 1 Malaysia tahu dan nampak sendiri. dah beberapa kali wajah 'lelaki' ni keluar kat konsert mingguan mentor. walaupun cuma keluar sekejap2 (nak lagi time kak ziana dan protoge beliau perform) tp terlalu kerap sgt.. rancangan ni live, sepatutnya kita kena ambil kira sensitiviti masyarakat jugak.. kenapa tak di ambil ape2 tindakan terhadap 'lelaki' yg berpakaian wanita tu? ni kira mcm publisiti murahan la plak.. tak kira minat macam mane pun, awak tu lelaki..

Tp nak salahkan 'lelaki' tersebut saje pun tak boleh jugak sbbnye dah beberapa kali gelagat 'lelaki' tersebut tersiar secara live kat rancangan mentor, tp tetap takde pape tindakan dr pihak yg sepatutnya. jadi salah sape sebenarnye... undang2 dan peraturan ade, tp sekadar pelengkap sesebuah negara.. aii.... sila la tegas sikit..!

Selamat Datang...!!

Pagi td saat aku jejakkan kaki ke UTM, aku jd pelik sekejap.. pehal ramai sgt org? pakai baju same la plak..beratur, berbaris mcm semut... fikir 2 saat jap.....
OOoooOoO... lupe plak...semalam pendaftaran pelajar baru 2010/2011 rupenye... huhuu.. welcome to UTM Skudai.. amacam? sronok tak dok kat sini..? hahaa...!! selamat belajar la ye adik2 semua.. jgn nakal2..

Friday, July 2, 2010

hari Jumaat yg dinanti..


Pagi2 masuk lab..bukak notebook..check email.. bukak fb.. warm up laser.. baca journal.. tulis2.. borak2.. lunch.. masuk lab.. pusing2.. kemas buku.. balik rumah..!! yippiii...!!! hari ni halfday lagi

*kalau la kena punch card, kompom tiap2 bulan kena potong gaji.. masuk lambat balik awal... haiisshhh...

Thursday, July 1, 2010

2nd hero Winter Sonata bunuh diri...?

Uuuu... sape second hero tersebut? name beliau ialah Park Yong Ha.. kenapa beliau membunuh diri?? ntah la.. tak dpt di kenal pasti masalah beliau.sumber

dalam kenangan.. (ape yg nak dikenang..? u pk la sndrik..)


Aku tak de la terkejut sgt dengar cerita ni.. biasa sgt dah.. bg org yg berfikiran cetek, mungkin mereka rasa bunuh diri ni sbg jalan singkat utk selesaikan masalah. tp percayalah, masalah tak akan selesai walaupun nyawa ni bercerai dari badan selagi kita tak cuba utk selesaikan masalah.. 

suatu petang






Ntah kenapa aku suka sgt subjek matahari ni.. pantang nampak, mesti nk snap.. ni 'wajah2' matahari yg aku snap dlm perjalanan blk ke rumah jumaat lepas.. sunset gitu u.. i like..! hehee..


diari nenek

kawan nenek

There was an error in this gadget