Wednesday, August 20, 2014

Tukar

Rindu zaman tulis paper cuma ada dua nama je, sv dan aku.

Friday, August 15, 2014

Emak Emak

Bangun pagi dah kena fikir nak buat sarapan apa. Lepas siap-siap, pergi pasar pulak beli barang untuk masak tengahari. Siap solek-solek, pergi lab jap. Buat la pape yang patut. Gedebak gedebuk dah pukul 12. Tak sempat dah nak lunch sama-sama dengan lab mate dan skandel-skandel. Kemas-kemas beg nak balik sebabnya pukul 12.30 dah kena dok tercongok depan sekolah. Anak buah pun balik sekolah. Sampai rumah nak kena masak untuk lunch. Tunggu zohor. Kalau rajin melebih, pergi lab balik siapkan pape yang patut. Kalau kurang rajin, sambung writing thesis kat rumah (tapi biasanya dok terbongkang depan tv dengan anak buah tengok napkin man). Petang sikit dah kena masak untuk dinner sebab kakak balik dah nak dekat maghrib kesian pulak nak suruh dia masak. Malam... krik krik je sebab kena tidur awal sebab esok anak buah sekolah.

Tskk.. Tiada lagi berjimba dari pagi sampai malam, tiada lagi kehidupan single, tiada lagi skandel-skandel. Baru la aku tahu kenapa kak shima selalu tak ada dekat lab, selalu keluar lunch awal, selalu balik lunch lambat dan selalu mc. Bila ada komitmen dengan anak-anak ni rasa tanggungjawab tu lain macam sikit. Rasa risau dekat anak tu lebih. Rasa keutamaan untuk diri sendiri pun kurang. Hidupku kini umpama emak emak. Ini baru prektis jaga anak buah, kalau anak sendiri mungkin aku sanggup jadi surirumah sepenuh masa (dengan syarat laki aku bayar elaun level phd la ye.. Hehee).

Oppsss, dah pukul 12 kena masak tengahari. Okbai.

Friday, August 8, 2014

x

Satu sifat buruk aku yang susah nak diubah sejak lahir : kalau aku marah atau sedang marah, susah nak sembunyikan. Ekspresi muka je dah boleh menyakitkan hati orang lain yang menengoknya. Serius aku tak pandai nak cover marah ni.  Solusi aku : jauhi orang sekeliling. Sebabnya bila aku mula bersuara waktu marah, semua perkataan akan menyakitkan hati orang lain yang mendengar. F word belaka. Salah aku sebab tak pandai kawal emosi, lepas tu mula la rasa bersalah sebab tak sengaja sakitkan hati orang lain kesan dari tidak pandai mengawal emosi itu tadi.


Satu sifat baik aku sampai sering dipergunakan oleh orang lain : terlalu pentingkan orang lain, terlalu mementingkan persahabatan, terlalu memberi, terlalu "eh, tak apa.".  Solusi aku : cuba minimumkan jumlah teman rapat dan senarai hitamkan individu yang selalu mengambil kesempatan (walaupun hakikatnya selalu jugak putihkan balik mana yang dah hitam tu, UNLESS aku memang dah menyampah dan meluat sangat dekat kau). Salah aku sebab tak pandai nak seimbangkan antara memberi dengan menerima tu atau sebenarnya aku ni memang tak layak terima apa-apa?

diari nenek

kawan nenek

There was an error in this gadget