Sunday, December 30, 2012

30 Disember

Happy birthday zura.. tahun depan dah masuk darjah 4..

dan satu lagi untuk buah hati kesayanganku, my baby minho, hehee... happy 1st anniversary minho sayang!


Monday, December 24, 2012

ok

Tak tahu nak tulis apa tapi degil jugak nak post something hari ni. minggu lepas rasanya hidup nenek macam sarat dengan perkara-perkara yang serius. tak pernah la nenek jadi seserius ni, lagipun nenek bukan jenis orang yang serius dan kadang-kadang tak ambil serius pun benda-benda yang patut di ambil serius. banyak betul perkataan serius, serius betul la kot. huhuu (see? tak serius lagi).

Perubahan yang serius akan berlaku lepas ni, yang nenek sangat-sangat harapkan adalah, nenek nak jadi rajin dan fokus dengan research. kali ni betul-betul serius. mungkin sebab dah jumpa sumber inspirasi.. hahahaa!! eh, serius serius. sumber inspirasi memang akan beri kita perubahan yang positif. terima kasih! ^^ perubahan, peralihan, persekitaran dan pengalaman baru yang nenek harapkan akan merubah fikiran nenek jadi semakin matang. mudah-mudahan. setakat ni persediaan nenek untuk segala perubahan itu nanti hanyalah...., baca teori. hehee.. rasanya lepas ni research akan jauh menyimpang dari apa yang nenek buat sekarang. tapi tak apalah, nenek dah bersedia untuk perubahan tu. untuk kebaikan nenek jugak. sebolehnya, nenek nak jauhkan diri dari 'zon selesa'. tak mahu selesa sangat sekarang sampai tak sedar yang diri ni dah jauh ketinggalan dari orang lain. nenek tahu nenek mampu buat cuma nenek malas. jadi kesimpulannya, jangan malas lagi. malas tu hanya untuk orang-orang yang tak mahu berjaya. OK? ok ok...

p/s>> kepada pengkritik tetap merangkap pakar motivasi nenek, bersedialah untuk mendengar 'luahan perasaan' nenek sepanjang fasa perubahan nenek nanti ye.. hehehee.. Jasamu akan ku kenang.

Wednesday, December 19, 2012

insan


berbeza warna, berbeza rupa,  ada yang menarik dan ada yang tidak. yang paling menarik, tak semestinya  yang terbaik.

Seronok dengar cerita-cerita sorang kawan yang nak berkahwin tahun dpn. berjangkit pulak pening-pening nak uruskan majlis besar sekali seumur hidup ni, In shaa Allah. don't worry dear, aku akan ada untuk share kelam kelibut tu bersama. lepas ni tak tahu bila la nak ber'kelam kelibut' sama-sama lagi.

Monday, December 10, 2012

diari nenek kebayan

Lama tak update dengan entry baru sebab nak kumpul material ni ha.. hehee..
Nak simpan gambar-gambar ni dalam diari just in case hari esok banyak perubahan berlaku. setakat hari ini, inilah yang berlaku dalam hidup nenek. tak bervariasi, hari-hari perkara yang sama tapi nenek tak rasa bosan sebab ini semua apa yang nenek suka buat, setakat ini..

 1) Hidup pagi di lab laser.
 
 Sejak dulu, mula-mula jejak kaki dalam lab ni, sini lah tempat 'keje' nenek. sudut paling privasi. ada orang tu tahu la kot spot ni. hehee..

Laser ni pun tak berubah kedudukan dia, sebabnya memang takleh nak ubah gi tempat lain. tak banyak yang berubah meja ni kecuali dah teramat penuh dengan PC software baru. maklumlah, student baru pun ramai. meja kena share walaupun tak berapa nak caring..

Ok, gambar bawah ni....

Tadaaa!!!  bilik 'isolated' yang kat belakang tu. sekarang dah set up eksperimen baru.

Meja-meja dia pun dah berubah sebab rak buku tu dah buang! saje je nak letak gambar ni kot2 ada orang tu rindu tempat beliau betapa waktu dulu-dulu. Oh, sekarang bilik isolated ni Ali yang punya, student phd dari Iraq.

Dan lagi satu yang berubah..
lab assistant. kak ruz sekarang dah bahagia dengan lab baru. lab nenek memang ramai student dan meriah, tapi rasa kosong je sebab semuanya dah berubah.

Saje je ambil gambar ikan dalam lab kak ruz ni, nak bagi ikan ni enter frame jugak.. ^^

Dah takde idea nak kacau kak ruz, masuk lab kak pah and the gang pulak..

Ni la gang skema nenek. jumpa je asyik nak buat group discussion. kadang-kadang je bertukar-tukar pendapat. itu pun tak banyak la. nasib baik ada puzi yang suka buat lawak. kalau tak memang skema memanjang..


2) Malam di 'blog sejuk'...

Task baru. part time je. tapi hari-hari. tiap-tiap malam.. lengan ni sikit lagi nak nampak macam malik noor.
Epal, laici, pelangi dan mangga...

Blender ni teman baru nenek tiap-tiap malam. biasanya port nenek mem'blend' ais kat belah hujung sekali. paling jauh dari kaunter. memang suka buat keje kat 'penjuru alam'


Macam-macam flavour.. macam-macam karenah customer..

Saja je buat part time macam ni. tak kira la ape degree pun yang kita ada, rasanya tak perlu la nak double standard'kan keje sebegini. bak kata piha, 

"sijil master tu ilmu akademik yang kita ada. untuk kesenangan masa hadapan. ilmu 'blog sejuk' ni ilmu bukan akademik kita, kemahiran dan pengalaman yang kita sendiri nak cari. jangan sampai jadi orang yang sijil akademik tinggi melangit, tapi tak pandai nak hargai kesenangan dan selalu pandang rendah orang bawahan."

Betul tu. setuju sangat. mana la tahu lepas ni dengan pengalaman yang tanpa sijil melangit ni kita boleh buka franchise sendiri. kan piha?


>> banyak lagi gambar dalam phone tapi rasa ada yang kurang. ermmm... gambar famili. dah jarang balik kampung jumpa mak ayah adik-adik. rindu sangat. fahmi berkhatan pun tak sempat nak ambil gambar dia pakai kain pelekat. (hidup setiap orang ni lain, kita takkan dapat faham melainkan kalau kita ada 'dalam kasut' mereka sendiri..)

Wednesday, December 5, 2012

sampai bila?

Ada segelintir orang sentiasa berjaga-jaga.
Ada segelintir orang dah terhantuk baru tengadah.
Ada segelintir orang dah terhantuk, tergolek, terlentang, terjelopok, terlanjur dan macam-macam 'ter' yang ada.... masih lagi tak sedar diri.

belum terlambat nak perbetulkan diri, selagi masih ada peluang.

Wednesday, November 28, 2012

NG





hate it!

hidden(me)

"Nak sangat... saat ini, waktu ini, dan bukan sejak dua menjak, malah dah lebih sembilan sepuluh menjak ni aku nak sangat menghilang dari orang-orang tertentu. atau lebih elok lagi, aku harap dengan tidak semena mena, kewujudan aku terhapus seketika oleh orang-orang tertentu tersebut. boleh tak? boleh tak bagi aku hidup dalam ketenangan yang hakiki? anggap je aku ni, antara ada dan tiada. fuhhhh.... aku harap pesanan aku ni akan terbang ke pemikiran kau bersama angin lalu beraroma bunga anggerik yang sedang kembang mekar sekarang."

Tuesday, November 27, 2012

saya mahu sihat

Pengaruh iklan. pantang ada iklan pasal nak kurus badan, nenek nak try. bulan lepas, nenek terpengaruh dengan iklan dari fb kawan, tauke segala macam ubat, ubat kurus, ubat gemuk, ubat jerawat, ubat cerahkan kulit, semua beliau ada. nenek pun cuba la satu. ubat kurus. nak turunkan berat punya pasal. ngam2 lepas beli je, terbaca artikel pasal risiko & kesan negatif akibat dari ubat kurus tu. seriau gak membaca. lama jugaklah nenek peram tak mau makan ubat tersebut. dua minggu lepas, nenek contact balik tauke tu, mintak kepastian pasal artikel tu. beliau kata, "artikel tu semua tipu, ubat yang berbahaya tu made in china, bukan hong kong.." eh, boleh ea gitu? di tambah lagi, beliau dah guna ubat tersebut habis satu botol dan kesannya memang ketara. dari saiz xl sekarang dah saiz m. saiz s pun boleh muat rasanya. okeh, akibat pengaruh rakan sebaya, nenek pun telan sebiji. Kesan pertama yang nenek rasa, cepat haus. dalam erti kata lain, kita perlu minum banyak air untuk bersaing dengan kesan ubat ni. selang sehari, nenek telan lagi sebiji. kali ni, rasa tak sedap badan. rasa macam nak demam. minum la air banyak mana, memang tak rasa surut. jantung ni rasa berdebar-debar je. kepala pening. tak selera makan. susah nak tidur tapi badan letih. so, keputusannya, nenek bakar je ubat tersebut. baru 2 biji rasa dah sengsara. kalau makan satu botol macam mana la agaknya ya?

Jadi konklusinya di sini adalah, nenek nak sihat, bukan nak kurus. nenek nak kurangkan berat badan, tapi tak nak nampak kurus macam orang sakit.

 + 


Petua paling berkesan dari emak, minumlah air asam jawa di campur dengan kunyit hidup. bukan setakat boleh turunkan berat badan, boleh jugak membersihkan sistem peranakan dan melancarkan darah. bahan semula jadi gitu, kalau tak memberi kesan positif, ianya jugak tidak akan mendatangkan mudarat. baru seminggu cuba, nenek turun 1 kg..  ^^

Saturday, November 17, 2012

Semoga tabah

Ya Allah Ya Tuhanku, Kau lindungilah saudara-saudaraku dari kekejaman musuh yang tidak berperikemanusiaan. Ya Allah, Kau berikanlah mereka kekuatan untuk menempuhi kehidupan yang penuh dengan dugaan. Sesungguhnya ganjaranMu di akhirat itu pasti untuk mereka yang beriman.
Allahuakhbar! Allahuakhbar! Allahuakhbar!




>> Syukur, di sini kita masih lagi terjaga dari tidur di sebabkan bunyi jam loceng, bukan kerana bunyi ledakan bom. kirimkan lah doa buat saudara kita di Gaza agar mereka juga memperoleh rasa keamanan yang sama.

Friday, November 16, 2012

Selamanya Sahabat Baik (gelapku)

".. saya ada beberapa 'selamanya sahabat baik'. I would never mention about my 'selamanya sahabat baik' infront of my other 'selamanya sahabat baik' sebab ia pasti akan mengecilkan hati 'selamanya sahabat baik' kita if they knew that they are not the one and only 'selamanya sahabat baik' kita. and yes, i would probably feel the same way when someone claims that my 'selamanya sahabat baik' is theirs. no way! hahaa!!..


Wednesday, November 14, 2012

rindu sangat!

Kucing kesayangan pertama nenek nama dia Michi. cantik, patuh, comel. bulu warna hitam pekat & pakai stoking putih.. sayang sangat Michi sampai la suatu hari, Michi hilang tanpa jejak. sedih sangat! masa tu nenek umur 9 tahun. Lepas Michi tak ada, nenek tak pernah 'sayang sangat' mana-mana kucing. takut nanti 'sedih sangat' bila dia tiba-tiba hilang. 

Sampai la tahun 2010, nenek umur 23. Kukun tiba-tiba muncul bawah pokok nangka kat belakang rumah. comel sangat. masa tu mungkin kukun baru umur sebulan. bila emak panggil ajak dia masuk rumah, dia lari terkedek-kedek datang pada emak. meleset-leset manja kat kaki emak. emak jatuh kasih pada kukun. terus ambil jadi anak angkat.



Sebelum kukun dapat nama KUKUN, macam-macam nama yang adik-adik nenek bagi kat kukun. tapi akhirnya nenek menang dalam acara pemberian nama sebab kukun nampak suka dan excited bila kami panggil die kukun. senyum je kukun bila orang panggil dia. 

Kukun ni budak baik. kalau lalu depan orang, dia suka tegur. "miyekk.." je dia mengiau. tak reti nak explain cane bunyi dia. tapi comel. peramah la katakan. tapi sayang, kukun takut dengan kucing betina. huhuu.. jadi, kami ni dok la pakat panggil dia ni bapuk. tapi kukun tak marah (kot). 


Kukun suka tido terlentang. kat mana-mana port pon boleh sebab kukun ni kucing asal boleh je. huhuu.. bawah meja, bawah kerusi, tepi pintu, semua jadi tempat parking dia. makan paling tak cerewet. bila nenek nak bersihkan ikan, kukun pun datang meleset-leset kat kaki, nanti mulalah 'hulur tangan' dia mintak sisa ikan tu. siap bersihkan ikan, nenek letak sisa ikan bawah pokok kelapa belakang rumah. kat situ la port biasa kukun breakfast, lunch & dinner. kukun ni tak cerewet, dia tak suka makan guna pinggan. biskut kucing pun dia tak suka. paling dia suka, sisa ikan dengan nasi berkuah. kenyang sampai petang. dah kenyang, dok termenung tepi tingkap. ushar burung pulak.


kami selalu buli kukun. suruh dia posing sambil pakai spect, pakai rambut palsu, pakai baju. tapi kukun layankan je. patuh sungguh. kadang-kadang nampak muka kukun macam boring je kena buli. huhu.. kami bukan buli sangat pun, saja nak manja dengan kukun sebab sejak kukun membesar ni dia dah malas nak main. duduk, baring, tidur je kerjanya. tak pun termenung tepi tingkap. tapi ada satu benda yang kukun paling rajin nak buat, tangkap tikus kat kebun sayur ayah. kukun memang terbaik.



Ha, comel kan kukun posing? macam model gitu. hehee..

Banyak lagi gambar kukun yang nenek simpan. tapi tak sampai hati nak post semua. sedih sangat bila tengok balik. paling nenek ralat, nenek tak sempat nak snap gambar kukun hulur tangan tiap kali nak mintak sisa ikan. emak selalu pesan suruh ambil gambar tu sebab kami tak pernah lagi bela kucing yang sopan macam kukun. siap hulur tangan kalau nak mintak makan. kukun la satu-satunya. 

Sekarang kami dah bela boboi untuk ganti tempat kukun. nenek pun dah sayang boboi macam nenek sayang kukun. selalu jugak la tersasul panggil boboi 'kukun'....

 ermm... emosi pulak.



Sayang kukun sangat-sangat.. selamanya.


>> terbaca status kawan kat fb,, dia kata "bila kucing peliharaan kita dah nak sampai ajal, dia akan bawa diri jauh-jauh sebab dia tak nak mati depan tuan dia."  Kalau betul kukun dah tak ada, maafkan nenek sebab selalu buli kukun. tapi pada nenek, kukun sentiasa hidup dalam hati nenek..




Monday, November 12, 2012

Happy Birthday Zulaikha ^^

Dah 6 tahun dah umur Ika skg. cepat betul masa berlalu. auntie zaza rasa macam baru je dukung-dukung budak kecik yang tak reti diam ni. hehee..

Selamat ulang tahun Ika. auntie zaza doakan ika jadi anak yang baik, dengar cakap mama, atok & nenek. Jangan malas nak belajar & kurangkan berangan barbie, jangan malas sembahyang, jangan kepoh sangat & jangan nak berdrama sangat la ikacerrr... =P














>> hadiah mintak kat mama ye.. ><

Wednesday, November 7, 2012

makan-makan

@Steamboat and Grill Cottage, Mount Austin, JB

bila kebosanan dan stress melanda, banyak sangat kuiz utk kelas yang tak sepatutnya ade kuiz, eloklah kami mereleaskan tension dengan memenuhkan perut.. puas hati.






Masa tengah makan hilang stress. OTW balik kolej, teringat balik pasal kuiz masing2 stress balik.. hahahaa.. whatever lerr...

Wednesday, October 31, 2012

dua tiga



Semua orang (mungkin) ada nombor bertuah. bertuah ke, kesukaan ke, tak kisah la mana-mana. pun boleh. 23 pada nenek sangat unik. 23 selalu di kaitkan dalam banyak perkara. dalam bidang numerology, astronomy, biologi, matematik, muzik, waima sejarah-sejarah dulu pun dikaitkan dengan tarikh 23 atau mana-mana nombor yang hasil tambahnya =23. kepercayaan illuminati pun dikaitkan dengan nombor ni. Semakin banyak baca pasal 23 ni, semakin nenek rasa celaru.

Dalam salah satu artikel ada menyebut "when you start looking something you tend to find it." memang betul la tu. tengok jam, nampak 23. kat traffic light nampak 23. tengok nombor plat kete orang lain, 23. siap kira & tambah semua nombor jadi 23. even tweet timeline pun selalu dah masuk 23 tweets baru la teringat nak baca.  mungkin sebab terlalu fikir nombor ni. huhuu.. rase macam misteri nusantara pulak.tapi macam seorang teman kata,

"cuba fikir pasal nombor lain pulak, mesti kau akan selalu jumpa jugak." ya, dan percubaan itu berjaya. bermula dua minggu lepas, nenek cuba fikir tentang nombor 12 (kenapa? tak ada sebab. trial je kan..). dan-dan selalu la sangat jumpa nombor tu dekat mana-mana. single number 12 or sum number equal to 12. hah, maknenye tak ada la misteri dan berhantu sangat nombor 23 ni. nombor apa-apa pun sama je. as long as kita fikir atau mengharapkan yang kita akan lihat nombor tu.

So, tak ada conclusion hari ni. fikir lah sendiri. Lepas ni nak fikir pasal research je dengan harapan diri akan lebih bermotivasi dan mampu memotivasikan orang lain.

sumber : why is no.23 so special neurology:23 enigma illuminati code weird facts about the 23 the cosmic secrets of 23



>>Nak suka boleh, tapi jangan percaya la.

CT

cuba untuk mengerti



bila harus memilih




cinta tak berganti



tanpa dendam


bisakah



Tuesday, October 30, 2012

S.E.R.I

Aku pandang kanan, aku pandang kiri,, kosong. aku berjalan setapak lagi, ku lihat sinar. jauh, berbalam-balam. jalan menuju ke sinar berliku-liku, agak mencabar. aku tak pasti samada aku mampu untuk berdiri di tengah-tengah sinaran megah itu. Ala cak pong cak pong!

-

Janganlah jadi orang yang pentingkan diri sendiri. cuma nak dengar apa yang kita nak dengar. cuma nak kata apa yang kita nak kata. cuma fikirkan apa yang kita nak fikir. cubalah sekali sekala berikan ruang dan peluang untuk orang lain pulak berkata-kata. dengarkan tutur mereka. fahami fikiran mereka. hanya tahu nak marah saja bila ada yang tak kena pun tak guna juga. tak kan ada masalah yang akan selesai kalau kita asyik nak marah. bukan tak boleh marah, tapi ada batasnya.
semua orang ada buat silap. silap kita sendiri mungkin kita tak sedar sebab terlalu asyik menghukum orang lain. lalu, apakah kesalahan kita ini, orang lain tiada hak untuk marah?
wajah yang tenang, aku selalu lihat wajah dia yang tenang. senyum selalu dan pandai mengambil hati. tapi dalam hatinya, terbuku keresahan, mungkin. kami rapat tapi kami jauh. dia bukanlah seseorang yang suka meluahkan apa yang di rasakan, jauh sekali menghukum orang yang telah menghukum dirinya. setiap kali ada yang 'marah', wajahnya tiada ekspresi. aku tak tahu samada dia turut marah, sedih, kecewa, atau dia mengakui kesalahannya. aku tak pandai membaca isi hati orang lain. kalau kau ingin luahkan isi hati kau, luahkan saja, aku sudi mendengar. jauh tak beerti kami tak peduli. jauh tak beerti akan dilupakan. jauh inilah yang akan lebih mengeratkan hubungan.

-

Minggu lepas, dengan semangat waja dan berkobar-kobar, nenek beli ubat mujarab untuk turunkan berat badan. belum lagi sempat mencuba keberkesanan produk tersebut, nenek dikejutkan dengan beberapa artikel mengenai produk tersebut yang dikongsikan melalui laman2 sosial. (wahh, ayat reporter sudah).. Apa lagi, disamping perasaan terkejut tersebut, nenek pun jadi sedikit was2 dengan kesahihan berita terbabit. sebelum membeli, nenek cuma baca testimoni pengguna2 produk saja. semuanya beri komen yang positif. berat badan turun dan macam2 lagi yang positive comments hendaknya. tapi lepas je baca artikel yang dikeluarkan dr kkm, nenek rasa baiklah nenek tidak meneruskan niat nenek yang berkobar-kobar tempoh hari. Nanti dibuatnya, mula-mula je berkobar, akhirnya malap. tak ke naye tu. tak pe lah, dah terbeli. rm90 melayang takpe, jangan nyawa melayang. nak kurus punya pasal, tak fikir panjang. ishk kamu ni..

-

>> mengidam steamboat & grill kat tebrau...

Wednesday, October 24, 2012

semalam yang lalu, kami di uni..

Mengemas  folder yang bersepah dalam external hard disk.. Oh, sekarang waktu lab tapi tak buat keje lab. huhuu.. (tak rajin).. Sambil2 tu selak balik gambar lama-lama, terjumpa beberapa keping gambar dengan kawan-kawan masa degree dulu.



Masa ni kami first year degree. Hidup happy je. Petang-petang main futsal, handball, badminton, ping pong.. Kalau dah bosan sangat, kami main bola beracun. Heaven la sangat masa ni. Assignment pun tak banyak.


Gambar kat tangga HEP ni paling nenek sayang. Fikes nite, organized by our senior. Masa ni still happy-happy lagi. Tak banyak masalah. First year la katakan. Freshie lagi.. hehee

Bila masuk second year, semua dah start jadi tak normal. huhu.. Kelas banyak. Pagi petang. Kurang sikit masa nak balik kampung. Tapi masih enjoy lagi walaupun banyak assignment. Maklumlah, jusco tmn U dekat sangat. Tak elok la kalau kami tak pergi melawat ke Jusco nan sekangkang kera tu. kan kan?


oh, masa ni nenek kurus. Pernah kurus. hahaha!


Masa tu baru 2008.
Dah third year. Mula la kami busy. Bukan busy dengan final year project, tapi busy dengan lawatan. Asyik cancel kelas semata-mata nak gi lawatan bagai. huhuu.. sabo je la.. Pernah sekali tu, buat lawatan ke Putrajaya, kononnya nak dengar conference pasal tenaga nuklear, tapi sampai-sampai dah tengahari, kami terus gi lunch. Lepas lunch, lecturer suruh balik. huhuu.. Takde input berguna yang kami dapat kecuali 'posing2 ambil gambar je'.. ^^




Waktu ni terasa diri sangat senior. hehee.. Kenangan paling tak ley blah, masa bulan puasa semester akhir. Boleh plak kami bantai main mercun dan bunga api dalam kolej. Dah senior sangat la tu. Tengah seronok2 baling mercun bola, kami dengar orang jerit kat kami, 

"Oiiii! korang buat ape tu hah?!"


Dah tentu2 dengar bunyi mercun, mesti la kami tengah main mercun. Takkan main masak2 pulak.
Ape lagi, sebelum pengetua sampai, kami pun,,

"Cabuttt!!!"

heh..

Akhirnya, viva..



Penasihat akademik belanja makan sempena kejayaan kami setelah tamat viva.


Dah dekat nak habis final exam, bersungguh ambil gambar dekat tasik dengan gang2. Maklumlah, lepas ni masing2 dah nak grad.


>> ..dan kini, aku masih di uni, sendiri, mencipta kenangan aku sendiri. Hari ini akan dijadikan kenangan 'semalam yang lalu, aku di uni..'


diari nenek

kawan nenek

There was an error in this gadget