Tuesday, June 29, 2010

kisah ika dan bas

Last weekend aku bawak anak buah aku si Ika ni jalan2 carik makan kat bandar bp.. punye la excited budak kecik tu sbb dapat jln2 naik bas.. huhuu... macam2.. mls nak cite, letak gambar je...





auntie zaza, cpt ambik gambar ika tgh tunggu bas..





Auntie zaza, best kan naik bas?

bas ni selamat tak?

eh, dalam bas pun ade tong sampah?

kenapa org tu letak jam besar dalam bas?



Ika nak tekan loceng jugak..!! (tp tangan tak sampai..pendek..)

Dah penat kepoh2 dlm bas, gi upah budak kecik ni mkn ayam.. mengidam la tu kononnye.. 



auntie zaza makan la, ika belanjekan...





ngehehe... tak dapat kejar..!





ambik gambar kat sini pulak auntie zaza..!

Kiranya ni semua pengalaman yg tak dapat dilupakan oleh si Ika la kot.. "pengalaman berjalan-jalan dgn menaiki bas bersama auntie zaza.."

Thursday, June 24, 2010

pindah..!

Yahhuuuu...!! esok akan berpindah ke bilik baru.. walaupun penat nak kena angkat barang2 aku yg 'selori' ni, tp aku tetap over excited.. next week dah start semester baru.. hopefully 'everything' going to be OK.. Amin..

\(^_^)/      v(^_^)v      \(^_^)/

snap @LaserLab

Uhh... belum sehari tak menulis rase gatal je tangan aku ni.. tak jadik nak 'cuti' lame2.. huhuu...

petang tadi before 'cabut' dari lab (hari2 keje half day..kuikuii..), aku sempat la kemas2 work place aku tuh.. baru aku perasan, work place aku tu nampak klasik sket.. semua ni sebab PC yg aku gune tu.. nak mintak PC baru kat SV tak berani la plak... huhuu...

sini la tempat aku carik ilham... 


work place aku (dari jauh)..kadang2 org lain tak perasan aku wujud kat situ.. sgt strategik.. =D

Wednesday, June 23, 2010

kAu susah, kAu carik aku.. kAu senang, kAu carik 'dia'..

kAu kata kata2 aku ni boleh buat kAu tenang, bg kAu semangat.. jd, takkan la waktu susah je kAu nak carik aku? kalau aku boleh padamkan kesusahan + kesedihan + kerisauan kAu guna pemadam, dah lame aku buat. aku cuma tak nak tengok kAu sedih.. kita kawan dah lame babe.. sekali sekala aku pun nak juga share saat gembira dgn kAu.. sekali pun jd la.. bukannye aku nak kAu selalu ade dpn mata aku...

selama ni aku tak pernah rasa terpakse pun tolong kAu, tp aku tak tau la itu ikhlas ke tak. tapi takpe, aku ikhlaskan jugak.. ayat aku memang banyak 'tapi,.. tapi dgn kAu aku tak tau macam mane nak sebut 'tapi' tu.. takde 'tapi-tapi'nya utk kAu.. kenapa ye?

aku pun manusia.. ade perasaan babe.. kalau selalu sgt kAu buat macam tu, sedih la aku. aku pun tau sensitif jugak, bukan 'dia' je.. semalam, bila aku dengar cerita kecewa kAu dgn 'dia', aku tak tau nak bg reaction macam mane.. sorry about that.. aku dah takde kata2 yg boleh buat kAu tenang dah.. lebih baik kAu carik 'dia' macam yg selalu kAu buat tu.. settle sendiri.. paham??!!

*aku sgt berharap kAu baca entry aku ni babe.. sori aku tak ckp direct, terpakse gune blog.. jgn carik aku.. aku dah maafkan..


snap @KTF












Tetiba rasa nak abadikan gambar kawan2 kelab kompang KTF kat blog aku ni.. rindu kat semua dan rindu nak main kompang lagi..





paku dulang paku serpih

Hmmm... susah jgk kalau ade org yg mcm ni.. mengata org dia yg lebih.. kalau lebih sikit2 je, boleh diterima lg la. tapi kalau dah melebih-lebih sgt, susah wa ckp lu... kita tak suka di kritik, tapi kadang2 kita suka sgt mengkritik org lain. kita tak suka di umpat, tapi seringkali kita mengumpat org lain.. pendek kata, ape yg kita tak suka org lakukan pd kita, biasanya kita akan lakukan pd org lain samada sedar ataupun tak.. adil ke macam tu?
Aku tulis kat sini bukan la sebab aku nak mengata org lain tp lebih baik aku tulis dlm blog sendiri drpd g crk kawan2 ajak mengumpat psl si polan ni.. 

"aiyarkk... sungguh memenatkan hari2 nak kena dengar rungutan, kritikan, umpatan dan banyak lg 'an' dr kamu wahai si polan.. sudah2 la tu.. kamu kata mahu berubah, tp aku rasa same je mcm dulu.. makin parah.. parah telinga aku nak dengar semua tu.. maaf la kalau aku terpakse menjarakkan diri aku dr kamu, si polan. bukan aku tak suka kamu, tp mulut kamu yg tak de insurans tu memaksa aku jauhkan diri sedikit dr kamu.. sorry sorry sorry.. bye si polan.."

Monday, June 21, 2010



Lirik : Hati Yang Kau Sakiti (Rossa)


Jangan pernah katakan bahwa
cintamu hanyalah untukku
karna kini kau telah membaginya

* maafkan jika memang kini
harus kutinggalkan dirimu
karna hatiku selalu kau lukai

** tak ada lagi yang bisa ku lakukan tanpamu
ku hanya bisa mengatakan apa yang ku rasa

ku menangis membayangkan 
betapa kejamnya dirimu atas diriku
kau duakan cinta ini
kau pergi bersamanya

ku menangis melepaskan
kepergian dirimu dari sisi hidupku
harus slalu kau tahu
aku lah hati yang telah kau sakiti

ku menangis
harus slalu kau tahu
aku lah hati yang telah kau sakiti

sob..sob..

Sample thin film yg aku deposit dari pagi tadi tak jadik...!!! uwaaa....!!!!

MBLAQ



aku post ni bukan sebab fanatik sgt dgn MBLAQ tapi aku suka tengok tarian dorang.. nampak cool je..

besar kecil besar










sesaje ambik gambar ni before gi lab..

Sunday, June 20, 2010

mainan tidur..

Mimpi ni biasenye org kate mainan tidur..kalau banyak sgt fikir, mimpi pun akan jd yg bukan2. ha, psl mimpi ni jgk, aku baru tau ape tu mimpi basah last week dr kawan aku.... punye la lambat matang aku ni.. huhuu...

Aku ade pengalaman psl mimpi basah ni.. tp bukan la basah sbb ape, tapi aku berpeluh melampau.. nak di jadikan cerita, petang td aku tertido akibat kekenyangan (kuikuii...buruk perangai).. sejam la jugak aku tido.. ntah cane, tengah syok2 tido tu, leher aku rase sengal. salah bantal la kot (bantal jugak yg salah). aku pun gerak la sket kepala aku tu tapi aku tak boleh nak bergerak langsung. aku bukak mata tp pandangan aku kabur je.. aku cuba gerak jari2 aku. tak boleh jugak! aku tengok jari2 aku nampak kejung semacam je..kaku...tp yang peliknye, aku dapat rase yg aku tengah genggam bantal golek aku tu. aku panik kejap.. last2 aku terlelap lg.. bila aku sedar2 je, aku ckp dlm hati "kali ni mungkin dah ok. td mimpi je tu".. tp sekali lg aku alami benda yg sama.. 

Kali ni aku betul2 cuak.. kenape ni..?? aku jerit.. "tolong!". banyak kali jugak aku jerit2 sampai tekak aku rase sakit.. aku konfius sgt2.. takkan aku dah mati? mati dalam tido? tidak..!!! aku rase waktu2 macam ni, tak ade siapa lg yg dapat selamatkan aku kecuali Dia.. "Ya Allah, kalau benar roh aku dah terpisah dr jasad aku saat ini, Kau ampunilah hambaMu ini.. aku banyak sgt dosa! kalau ini sekadar mainan tidur, Kau sedarkanlah aku, berikan kesempatan utk aku bertaubat Ya Allah....". 

Pastu aku pejam mata,. aku rase aku dah nanges mase tu.. takut sgt.... aku cube gerakkan kaki..rase macam bergerak. aku gerakkan jari.. gerak jugak. aku bukak mata.. sah, jari aku dah boleh gerak..! terus aku lompat dari katil.. habis basah baju aku sbb berpeluh..nafas aku pun tersekat2, macam g lari 32km..aku tengok jam baru pukul 4ptg.. belum Asar..aku duduk jap.. fikir... fikir kenapa aku boleh mimpi macam tu.. macam betul.. tapi, td tu betul2 terjadi atau sekadar mimpi?? petanda? Wallahualam.. Hanya Dia Yang Maha Mengetahui...



Saturday, June 19, 2010

snap @Mutiara Rini

Lately ni terlalu banyak sgt benda yg buat aku sakit kepala.. jd macam biasa, utk tenangkan hati aku g jalan2 ambik gambar.. thanks to Mazni.. snap snap snap lg...









diri sendiri VS orang lain

Nak jaga hati orang lain kadang2 buat kita rase penat sgt.. nak pulak kalo bnyak sgt hati yg kita perlu jaga.. kadang2 kite akan berdepan dgn situasi yg mane kite terpakse pilih antara dua. nak jage hati A atau B.. kalau pentingkan A, B akan terasa, kalau lebihkan B, A pulak tersinggung.. habes tu, hati kite sape nak jage..??? adakah jage hati orang lain lebih penting drpd jage hati sendiri? adakah lihat orang lain bahagia lebih penting dari kebahagiaan diri sendiri? dlm fikiran aku tak ade jawapan utk soalan aku sendiri sbb aku sdg alami semua ni.. sgt letih!....





Thursday, June 17, 2010

sudah berhenti berharap..

Selalunya bila org lain ckp pada aku 'orang tamak selalu rugi' aku mesti pertikaikan. kenapa pulak yg tamak rugi? bila org tamak terlalu tamak hingga bolot dan rebut semua peluang yg ade depan mata, tak mungkin die akan rugi. malah org tamak tu pasti ade kelebihan dan banyak pilihan. aku selalu fikir macam tu. sampai la sekarang ni baru aku sedar yg aku la 'orang tamak' tu. hari ni, 17 Jun 2010; aku setuju sgt2 org yg tamak akan rugi sbb org tamak ni terlalu gelojoh dan susah nak buat keputusan yg betul. ape yg die tahu cuma 'rebut semua peluang yg ade depan mata..!!!'

Tapi selalu jgk org kata, 'peluang hanya sekali'. so, salah ke kalau aku rebut peluang yg ade depan mata aku..?tamak ke aku? TAK..!! aku cuma nak cuba... (mungkin..). tapi nampaknye percubaan aku selama ni sia2.. terlalu mengharap dan akhirnya aku sendiri yg kecewa. sgt2 kecewa akibat keputusan, ketamakan dan percubaan aku tu....................


Wednesday, June 16, 2010

working level = 0.2%

SV bercuti....? bermakne tahap kerajinan aku pun akan berkurang. hehee... "suri ye Prof. tapi saya janji saya tak akan bercuti juga.." kuikuii... 

makan bola.. tido bola..ngumpat bola..


       Sekarang ni kalau gi mane2 je mesti ade poster @ iklan pasal FIFA world cup. bukak tv cite bola, baca paper cite bola, jumpe kwn pon cite bola.. time ni la kaum lelaki sangat concern pasal tarikh dan masa. sanggup tak tido semata2 nak tengok football match. ape yg best sgt pasal bola ni? ermm.. mungkin ini la yg org kata 'terlalu obses'.. lelaki obses dgn bola, perempuan pulak?? ermm..shopping kot..hehee... pape pun utk world cup tahun ni aku tak kesah pun team mane yg menang. bak kate "aiman tak kesah" tu.. bola, bola jugak. solat tu jgn lupe..




2010 FIFA World Cup™: Latest Matches

 - Add to iGoogle
Brazil2:1North Korea-Highlights
Côte d’Ivoire0:0Portugal-Highlights
New Zealand1:1Slovakia-Highlights
Upcoming matches:
Hondurasvs.Chile-16 Jun 1:30pm (South Africa Time)
Spainvs.Switzerland-16 Jun 4:00pm (South Africa Time)
South Africavs.Uruguay-16 Jun 8:30pm (South Africa Time)
*tengah google2 pasal FIFA tibe2 ternampak plak match schedule ni.. first time aku jumpa 'Honduras' ni..negara mane ek? huhuu... geografi aku mmg sgt lemah sejak sekolah lagi.. =P

Tuesday, June 15, 2010

lari...lari laju-laju...!!

Rasanye semua org pernah ada masalah. tak kira la samada tak sengaja atau sengaja carik masalah.. dan masalahnye, semua org nak lari dari masalah yg dorang hadapi.. tipu la kalau aku kata aku tak pernah rase macam nak larikan diri atau nyuruk kat mana2 kalau aku ade masalah. kalau boleh, aku nak 'tiba2 je' aku boleh bertukar jd org lain. biar org lain yg selesaikan masalah aku tu. bila masalah dah settled, baru la aku jd diri aku balik. tapi masalahnye semua ni mustahil.. kalau kartun boleh la..
Masalah pd aku satu beban. aku rase tension, nak marah je. kucing lalu pun aku rase nak cubit kucing tu.. 

Sampai la pagi tadi, seorang sahabat aku kata "masalah itu cabaran. di hujung cabaran tu ade kejayaan. kalau kita nak berjaya, kita kena kuat, tabah dan sabar. jangan cepat putus asa. manalah tahu, Tuhan nak bagi kita kejayaan dlm masa 2 minit akan datang, tp kita dah menyerah kalah seminit awal. tak ke sia2 je kesabaran kita selama ni..?"

Monday, June 14, 2010

jalan2 cari pasal..

disebabkan tahap ketensenan telah meningkat kpd 78%, so aku uploadkan gambar2 ni utk mengurangkan kadar kolesterol dlm darah aku....

































































Kami semua memang suka bergambar tak kira di mana pun kami berada.. 
       
       tension released     v(^_^)v

aiyoyoo............

apelah nasib.. sudah jatuh di timpa selipar.. tu la.. lari laju2 lg... padan muka aku...


Baru naik bercuti, ingatkan hari ni bersemangat la sikit nak buat keje2 yg tertangguh rupa2nya.....arrgghhh... tension aku tengok natang ni (sample2 aku..). ade je benda yg tak kena. result dr FKM pun tak dpt lg.. mesin asyik rosak..


Memandangkan Universiti Tercintaku di Malaysia ini dah dpt title research university (RU) harap dpt la diperbaiki segala kemudahan dan mesin2 yg ade (terutama FESEM / SEM).. kalau tak terpakse la aku tukar tajuk research nih... huhuuhuhuuuhuu...............

Saturday, June 12, 2010

Rejab kembali...

Semalam (Jumaat) aku ikut mak aku g kenduri tahlil kat rumah kwn mak aku yg jg merangkap org kg aku (ayat tak betul.. =P). lepas baca surah Yassin beramai2, ketua tahlil ari tu (seorng ustazah skolah agama, tp aku x ingat plak name beliau...huhuu.. hampeh aku ni..) bercerita la serba sedikit tentang 3 bln Islam yg sgt istimewa di antara 12 bln dlm setahun (Rejab, Sya'ban & Ramadhan). Beliau 'higtlight'kan bulan yg bakal menjelma tak brape lame lg iaitu bulan Rejab. hari isnin ni (14Jun) adalah bersamaan dgn 1 Rajab.

    Banyak keistimewaan bulan Rejab ni.. Ustazah tu pesan, dlm bulan Rejab, perbanyakkan la beristighfar tak kira waktu. disbbkan bulan Rejab ini adalah bulan Allah (Sya'ban bulan Rasulullah & Ramadhan adlah bulan umat Islam) bnyak ganjaran yg diberikan kalo kita m'buat kebaikan dlm bulan ni... perbanyakkan juga berpuasa kerana setiap hari yg kita berpuasa itu tlh dijanjikan keistimewaan buat kita di akhirat kelak. tp jgn la plak kita puasa d sbbkan nakkan ganjaran. lakukan dgn ikhlas, itu yg penting.. (hehee...mcm ustazah plak..)
ok, sblm aku merepek2 sampai tersalah info lbh baik aku stop kat sini.. nak join kakak & adik2ku shopping jap.. "shopping shopping gak, solat jgn lupe" pesan mak aku td.. Baik mak.. kuikuii.. 

Malaysia kah ini...????

Urmmm.. di sbbkan kat rumah aku ni x de sumber2 internet, jdk terpaksa la aku berpuasa dr blogging ni selama bbrp hari.. kuikuii.. time cuti gini bnyak la pulak cite yg aku rasa nak tulis kat blog merapu aku ni..
Nak di jadikan cerita....
      Hari sabtu lepas aku klua jln2 dgn adik aku. di sbbkan aku punye lesen kereta tak lepas2 lg, ktorng pon terpaksa la naik bas aje.. tunggu punya tunggu bas tu dtg, akhirnya sampai la bas tu.. bila jejak je kaki kat dlm bas, punye la ktorng terkejut.. bknnnye sbb bas tu buruk @ ade hantu tp kat dlm  bas tu semuanye org2 bangla dan indon. musykil aku.. "aku ni kat negara mane? ke bas yg aku naik tu ade guna  'pintu sesuka hati' yg doraemon pakai tu??" kitorng jdk serba slh plak (takut sbnrnye.. mane x takut, cara dorang tengok tu mcm nak telan org..seram sejuk den..)
itu baru dalam bas. belum kira shopping kompleks lg.. dah mcm g jln2 kat oversea gitu.. ntah dr pelusuk mane dornag ni dtg pon aku tak tau.. dan lg, ini baru kat batu pahat. daerah lain? negeri lain??
Hmmm... betapa majmuknya negara kita ni kan? mcm2 bangsa ade..

Friday, June 4, 2010

seminggu je..

happy holiday!! yeayy..!!! tibe2 rasa nak cuti seminggu. 'off'kan semua keje2 lab & ape2 saje yg berkaitan dgn keje.. nak cuti secuti cutinya selama seminggu.. =D

Wednesday, June 2, 2010

Tuesday, June 1, 2010

AURORA

Dalam banyak2 lagu, aku plg minat lagu Aurora dr kumpulan Estranged ni.. "Suka sgt.."hehee... tp sampai skg aku tak pasti cerita di sblk lagu ni.. Adakah mengisahkan tentang pencarian seorang kekasih atau mengenai fenomena aurora.. tengok video klip pon aku tak berapa nak faham.. pape pon aku layan jugak lagu ni sbb aku "suka sgt!"...



*Aurora ialah fenomena cahaya terang yang dapat dilihat di langit malam, biasanya di kawasan kutub. Kerana inilah seserengah saintis memanggilnya "aurora kutub" (atau "aurora polaris")sumber

LIRIK : AURORA


aurora oh aurora
pentingkah kamu itu
kenapa aku terpegun?
aurora oh aurora
selalu disanjungi
pernah ditanya mengapa?
ku tatap, berseri, berwarna hijau
yang menawan sanubari

walaupun jauh
kamu dekat di hati
pandanganku menanti mu
aurora
kamu memberi
kembali mencari

aurora oh aurora
dari manakah kamu
kekal kamu sungguh jauh
aurora oh aurora
tidak ada bunyi mu
sanggup aku tetap menunggu
terdiam kerana berwarna ungu
ku putuskan biar bisu

walaupun jauh
kamu dekat di hati
pandanganku menanti mu
aurora
kamu memberi
kembali mencari

malam ini
aku sendiri
menumpu langit sambil berkata
gembira kamu disana
ku lihat, tersenyum, berwarna merah
ku tau kau selamat

diari nenek

kawan nenek

There was an error in this gadget