Thursday, December 30, 2010

Selamat Ulang Tahun: Adik...!!!!



Happy birthday to you..!! Siti Zuraini / zurr / zura / Adik

hai adik akak yang paling manja..

Selamat hari lahir ke 7 tahun ye manja kak iza ni..

Minggu depan dah naik darjah 2, jangan malas-malas belajar..

Kak iza sayang zurr..


zurr 4 tahun

zurr 5 tahun

zurr 6 tahun

zurr 7 tahun...

Wahh.. dah besar dah dan semakin bergaya manja kak iza ni.. ^^

Short Story

I miss the old me..

i miss our sincere friendship.. 

i miss the sweet moments we had together.. 

i miss the innocent feelings..

i miss the childishness when we're together.. 

I miss all this because I hate the new negative side of me!

someone..,, save me....plz..!

LIFE is....

[from calendar]


Wednesday, December 29, 2010

Marathon - Siti Nurhaliza

Tekanan akibat membaca journal, nenek terasa nak buat rangkaian lagu2 popular CT.. hehee.. i'm Ur biggest fan la Dato' CT..! ^^


Lagu pertama nyanyian CT yang nenek dengar.. masa tu nenek darjah 3 (1996).. (1) Aku cinta padamu


Pastu kluar pulak lagu irama Melayu.. (2) Cindai.. nenek suka lagu ni, siap buat persembahan depan cikgu dan kawan-kawan sempena majlis hari jadi guru kelas nenek. Masa tu nenek darjah 5.. Malu sehhh.. huhuu...



Pastu lagu (3) Balqis pulak.. best lagu ni.. ngehee...



Skip


(4) Percayalah.. ye ye.. nenek percaye la ni.. =D



& lagu paling hot tahun 2006 (5) Biarlah rahsia.. rahsia ape?? sshhhh..



Lagu 2010? (6) Aku Wanita..



& banyak lagi lagu-lagu baru duet bersama KD.. Ini cuma antara lagu-lagu CT yang nenek minat.. Kalau nak di ikutkan semua lagu CT nenek hafal..hehee.. Opss.. sudah-sudah.. sambung membaca bahan ilmiah pulak...











Tuesday, December 28, 2010

Ingat mengingati..

Link 1 > semua orang sibuk bercerita pasal bola.. sane bola, sini bola.. siap dengan perang2 emosi kat facebook, twitter bagai.. tak habis-habis isu laser...dah macam nak perang.. haishhh...

Link 2 > sambutan tahun baru? tak lain tak bukan, CONCERT, pertunjukan bunga api, konvoi...bla bla bla... semua orang tgh berkira-kira nak celebrate new year kat mane2.. kebetulan, detik 1 Jan 2011 pada malam minggu.. joli sakan naa..?

Semua ni keseronokan dunia semata-mata.. nikmat yang sementara.. kalau rasa-rasa kita ni 'terlebih sudah', kembalilah mengingati pada Yang Maha Kuasa.. jangan terlalu syok sendiri dalam hidup yang hanya pinjaman..

Monday, December 27, 2010

Shinee - Y.O.U


~ nothing can stop me from loving yoU... ~ 



Lyric

Eojireo-oon shigan sogae neoreul manna eh
I meet you in a chaotic time
Amugeotdo al su eopdeon najiman
Even though I couldn’t understand anything
 Modu himdeuldago pogiharaneun malae hwana
I become angry at everyone,Telling me to quit because it’s hard
No girl, motnan moseupman hangsang boyeojujiman
No girl, I only show you my foolish side all the time

 Naye momi bushyeojeodo mami jjikgyeojyeodo
Even if my body breaks,Even if my heart is torn
 Neol jikindaneun yaksok
The promise to protect you
Geu yaksokeun youngweontorok same thing
That promise will eternally be the same thing

 Nothing can stop me from loving you, you, you
Naega soomeul shwineun geu iyu, you, you
The reason why I breathe is you, you
Naega norae haneun geu iyu, you, you
The reason why I sing is you, you
 Naega saraganeun geu iyu, you, you
The reason why I live on is you, you
 Nothing can stop me from loving

 Wae joeul ddaen gyeotae itdeon saramdeuli
Why is it that the people beside you when it’s good
Hanassik nappeul ddaen dwido boji ango ddeonaji, yeah
Leave one by one without looking back when it’s bad? Yeah
 Inganae mameun yurigatchi so weak
Like glass, a human’s heart is so weak
Geureon jakeun ilaedo neomuna apeunji gaseumi
A heart hurts so much from the little things

 Urin geureoji maljago, sileodo apado
Let’s not be like that,Even if we hate it, even if it hurts
Gyeotae itneundan yaksok
The promise to be by your side
Geu yaksokeun youngweontorok same thing
That promise will eternally be the same thing

 Nothing can stop me from loving you you you
Naega dallyeoganeun geu iyu, you, you
The reason why I run is you, you
 Naega choomeul chooneun geu iyu, you, you
The reason why I dance is you, you
 Naega saraganeun geu iyu, you, you
The reason why I live on is you, you

Years will come And years will go
Joeun nal, nappeun naldo
The good days and even the bad days
I’m yours (Gippeulddaedo)
I’m yours(When I’m happy)
I’m yours (Seulpeulddaedo)
I’m yours (When I’m sad)
I’m yours (I’m not just saying that)
I’m yours (I’m trying to show you)

Years will come And years will go
Eonjengan neulgeojyeodo
Even when we grow older some day
I’m yours (Gippeulddaedo)
I’m yours (When I’m happy)
I’m yours (Seulpeulddaedo)
I’m yours (When I’m sad)
I’m yours (I’m not just saying at)
I’m yours (I’m trying to show you, baby)

Geureon ileun eopgaetjiman
Something like that might not happen
Ni maeumi byeonhae nal ddeonanda haedo
But even if your heart changes and you leave me
Naneun neol itji mothandaneun geol ala?
Do you know that I won’t be able to forget you?

Cause I love you you you
 Norae haneun iyu, you, you
The reason why I sing is you, you
It’s you, you, you
Nae modeun iyu, you, you, you, you, you
My every reason is you, you, you, you, you

mereka Laser???

Wahh... tahniah ye buat pemain bola sepak Malaysia atas kemenangan mereka mengalahkan Indonesia 3-0 semalam utk piala AFF Suzuki 2010... memang terbaik..Tapi ni baru pusingan satu.. Mudah-mudahan game kedua yang bakal berlangsung di Indonesia rabu ni, Malaysia tak ade banyak masalah untuk menang.. & seterusnya menjulang piala ni buat pertama kalinya... Aminn...

Tapi macam biasa la, bila ada perlawanan pasti ada yang kalah,ada yang menang.. Yang menang tentunya gembira.. Yang kalah? ermmm... tak puas hati dan akan carik pasal.. tak gitu..? Macam la kes semalam tu.. siap bawak laser masuk stadium.. aiii.... Mercun takleh bawak masuk, laser boleh ke??? Ntah sape la punye angkara menyuluh2 laser tu ye?

Nenek rasa individu yang bertanggungjawab me'laser' smlm adalah individu yang dah buat kajian teliti pasal laser ni (macam edisi siasat la plak..) eheee... Biasanya kalau orang cakap pasal laser, kita akan bayangkan laser tu color merah. Tapi individu tersebut tak guna laser color merah ni. Dia guna green light laser instead of red light laser.. Bijak sungguh.. kenapa? sebabnya mudah, kita guna hukum fizik paling asas bagi hubungan antara Tenaga/energy (E) dan panjang gelombang/wavelength (lamdha); E = (hc)/lamdha 


Wavelength utk green light laser = 532 nm berbanding laser merah (=650 nm). Jadi kalau wavelength makin kecik, energy dia akan jadi lebih besar. Maka, laser hijau lebih 'bright' di sebabkan energy laser hijau jauh lebih besar dari laser merah. Dan sifat laser hijau, cahaya dia lebih mencapah, berbanding laser merah yang lebih menumpu (pointing). Oleh yang demikian, mata pemain bola sepak tersebut akan lebih mudah silau & sensitif jika terkena laser hijau..

Untuk bacaan lanjut >> klik sini

Chopp... apehal plak nenek sensitif pasal isu laser melaser ni?? ahhaaa..sebabnya semua ni dalam skop kajian nenek je sebenarnya.. Research project nenek pasal laser, jadi macam ade kena-mengena la plak kan..? tapi percayalah, kes kat stadium semalam bukan nenek yang buat..!sumpah! =P

Meh Melukis - Part 1

Hasil lukisan yang nenek siarkan ni 100% hasil kerja adik nenek yang minat betul melukis terutamanya anime ala-ala jepun gitu.. So, inilah first artwork Ayu @ Sho-yu yang nenek publish.. ade banyak lagi koleksi.. coming soon.. v(^_^)











Siap!!! same tak tang tangan tu?? kuikuii...

Friday, December 24, 2010

David Archuleta - Something 'bout Love


Lyric

Every night it’s all the same
You’re frozen by the phone
You wait, something’s changed
You blame yourself every day
You’d do it again
Every night

c/o There’s something ’bout love
That breaks your heart
Whoa oh oh oh
It sets you free
There’s something ’bout love
That tears you up
Whoa oh oh oh
You still believe
When the world falls down like the rain
It’ll bring you to your knees
There’s something ’bout love that breaks your heart
Whoa oh oh oh…
But don’t give up
There’s something ’bout love

When you were young
Scared of the night
Waiting for love to come along
And make it right
Your day will come, the past is gone
So take your time
And live and let live

c/o

Don’t fight, don’t hide
Those stars in your eyes (in your eyes)
Let em’ shine tonight
Let em’ shine tonight

Hang on, hang in
For the ride of your life
It’s gonna be alright
Hold on tight

There’s something ’bout love
That breaks your heart
Whoa oh oh oh

There’s something ’bout love
That breaks your heart
Whoa oh oh oh
It sets you free

There’s something ’bout love
That tears you up
Whoa oh oh oh
You still believe
When the world falls down like the rain
It’ll bring you to your knees (to your knees)
There’s something ’bout love that breaks your heart
Whoa oh oh oh…
But don’t give up
There’s something ’bout love

Thursday, December 23, 2010

5 Sebab Nenek- Part 3

Diet.. Kebanyakan orang anggap, diet tu bermaksud 'tahan lapar'. Asal diet je, tak boleh makan.. Hey, hello.. diet bukan tahan nafsu makan semata-mata.. Bersenam, makan makanan yang berkhasiat pun antara pengisisan yang penting untuk berdiet.. jadi, ape sebabnya diet ni perlu untuk nenek?

5 Sebab Kenapa Perlu Diet

1. Perlu kurangkan berat badan (akibat lemak berlebihan..citt..)
2. Baju yang sedia ada dah tak berapa nak muat.. Tak boleh nak beli baju baru sebab
    i) tak cukup budget
    ii) Tak nak rasa selesa sangat dengan bentuk fizikal yang sekarang kalau beli baju yang lebih besar.
3) Perlu kurangkan saiz 'pau' di pipi.. Aiyooo.. tembam gilerrr,,,!
4) Nak jaga kesihatan.. Terlampau banyak sangat makan dan kurang bersenam boleh menyebabkan pelbagai penyakit kronik.. bahaya tu.. Cegah sebelum parah!
5) Dah ramai yang complaint dan kutuk fizikal nenek sekarang., terutamanya kamu Dayah @ adik nenek.. ciss sungguh!

Tahniah Ayu Farhana..!!!

Tahniah untuk adik nenek yang baru je ambik result PMR pagi tadi.. 8A..!!!! wahhh.. sungguh tidak percaya sebab masa exam hari tu Ayu sangat malas nak study.. Inilah namanya rezeki.. Tahniah tahniah.. Nenek sangat gembira dan bangga.. Mak ayah mesti tengah timang-timang Ayu kat rumah ni.. hahahaa...!! Pape pon, weekend ni kena celebrate, ok? Dan tahniah jugak untuk semua adik-adik yang dapat result yang cemerlang. Kepada yang kurang bernasib baik, belajar dengan lebih tekun untuk SPM nanti.. Chaiyo..!!!

Peace no war from our Queen of The Year, Ayu @ ShoYu.. U did a great job dear.. luv ya..!!!!!

Wednesday, December 22, 2010

Jan? Jun?

Oppssss... masalah datang menyerang! macam kena heart attack gitu.. Nenek plan nak tamatkan segala pertapaan ni akhir Jan 2011 tapi tiba-tiba my beloved SV suruh hantar thesis bulan Jun 2011.. Aiyoo.. jauh benar bezanya.. Saya tak mau konvo bulan Ogos la prof.. saya mau bulan april jugak..! tak kira..!tak kira..!!!

Tuesday, December 21, 2010

1 + 2 + 3

December...!! pejam celik, pejam celik, dah masuk hujung tahun.. Hari ni pun dah 21 Dec.. lame sesangat nenek tak update blog ni.. Bukan sebab busy sangat pun, tp tak tau nak cerita ape. Cerita banyak je, tapi malas nak taip.. Hah, itu dia point penting yg pertama..MALAS..! ish ish ishk...

So, disebabkan kemalasan ini tiadalah ubat yang sangat mujarab, nenek putuskan untuk tak banyak menaip.. nak upload gambar je la ye...heee...


First, gambar kunci bilik nenek sbg tanda kenang-kenangan..Selama hampir 5 tahun nenek duduk kat kolej tun fatimah, utm ni, ni la kali pertama nenek melepaskan kunci bilik hostel buat selama-lamanya (konon-konon sedih)..huhuu..  So, sekarang ni nenek menyewa kat luar dengan kawan-kawan lain.. lebih seronok! yeahh..

annyeong ktf.. =D


Secondly, nenek nak ucapkan Selamat Pengantin Baru kat kawan nenek, Mazlina Mohamed dan pasangannya yg selamat melangsungkan perkahwinan dia pd 11 Dec yang baru je lepas.. Semoga berbahagia selama-lamanya.. pang pang kompang kompang..gebing gebing gebing gebing.. (uhuu..kompang kulit biawak ni..)




Lastly, baru 2 3 hari lepas abang nenek berenti keje.. sebabnya beliau nak keje kat johor & kalau boleh taknak makan gaji lagi dah. Nak bisnes sendiri.. ermm.. ape-ape saje la ngah.. yang penting, sila cati keje cepat! & trimas arigato belanja kami-kami karoK.. hehee..

lagu search..?ehee...

miming je.. =D

Sekian la...





Sunday, December 5, 2010

breakdown..

December..december.. december.. Semua kerja perlu rush! Takde masa nak melagho.. buat graf tak jadi-jadi. Nak writing paper, tak ade idea. Nak start writing chapter baru, tak de raw data... T_T

Dah rasa macam nak give up, tapi nenek yakin inilah cabarannya nak menuju kejayaan. Banyak halangan...

"Ya Allah, permudahkan lah segala urusan hambaMu ini.. Amin..."

Thursday, December 2, 2010

Sahabat, Anda?

Dua tiga kali nenek taip, delete, taip, delete entry ni... Tak tahu sebenarnye nak mulakan ayat camne.. huhuu.. Ni la masalah nenek kalau nak post entry baru.. huhuu.. 
Sebenarnya nenek terasa nak buat topik pasal sahabat ni sebab nenek musykil samada nenek ni boleh jadi seorang sahabat yang baik ke tak.. Ni masalah nenek sebenarnye, tak ada kaitan dengan orang lain ok. Persoalan nenek adalah, perlu ke kita memilih sahabat? Maksudnya, bila kita mula-mula berkawan dengan seseorang, pastinya kita akan cuba cari keserasian dengan kawan baru kita. Dan tentunya kita akan cuba 'naik taraf' kawan kita tu kepada sahabat (pada pandangan nenek, 'sahabat' lebih dari sekadar kawan dan kawan baik)..  Jadi, jawapan nenek sendiri bg persoalan nenek sendiri adalah, YA kita perlu memilih sahabat. 
Banyak kriteria yang perlu di pertimbangkan untuk memilih sahabat. Kriteria2 ni pulak bergantung la pada cita rasa masing2, kan. Tapi pada nenek, tak kisah la kriteria tu camne pun. Yang penting nenek senang bersahabat dengan sahabat nenek tu.


Ok, mukadimah sangat panjang la pulak.. sori2.. Iklan jap...


- Sahabat sejati adalah insan yang sentiasa menyokong kita, memberi semangat, tak pernah mengeluh atau bermasam muka dengan setiap pertolongan yang diberikan, begitu juga sebaliknya. Andai kata kita merasa berat hati dan nampak tidak ikhlas dengan ape yang kita lakukan padanya, mungkin kita tak pernah anggap dia sebagai sahabat, tapi sekadar kawan biasa.
- There is no 'sorry' and 'thank you' in friendship.. betul ke? ermm...
- Sahabat takkan cari kita pada waktu susah sahaja. Kalau ada yang macam tu, bukan sahabat la tu..
- Nenek selalu nak cakap macam ni pada seseorang, "i'm not your dog. Call me when u are lonely, abandon me when u get bored." , "owh, mungkin kita ni cuma kawan biasa, jadi tolong la jgn terlalu bergantung dgn saya", "people always mistaken us as a good friend, but trust me, we are not 'that good' together.." dan akhir skali, "sy dah bosan..!!!"

Jadi kesimpulannya sekarang, nenek memang memilih untuk berkawan. Bukan masalah mereka kalau nenek kurang suka berkawan dan bersahabat dengan mereka, tapi percaya lah, ini masalah nenek. Bagi nenek, mempunyai seorang sahabat yang cukup memahami dan boleh nenek fahami lebih bermakna dari memiliki 1000 sahabat tapi akhirnya mereka semua hanyalah 'back stabber'..! Gunting dalam lipatan yang bertmbun adalah sangat-sangat berbahaya..

Sekian...

diari nenek

kawan nenek

There was an error in this gadget