Monday, January 28, 2013

pinjam jugak

kucing Nek Sah, jiran depan rumah..
comel-comel.. lima beradik yang busuk sebab suka berak sepah-sepah..
tak kira makanan apa pun, semua diorang 'belasah' aje.
pantang nampak kamera, cepat-cepat posing.. lagi-lagi si bongsu yang gila glemer, Kakao..

Kakao buat muka comel.. ^^


yang ni, Kakao buat muka gedik.. mata tu nak maintain bulat je..

baris-baris...  (dari atas) Shy, Rhu, Kakao, Jimmy dan Tam a.k.a  All Black (yang dok belakang sorang-sorang tu)..

Kami nak bela Kakao tapi emak kata, "tak payah nak ngada-ngada, bela kat rumah Nek Sah je.."
huhu... pun bolehhhhh.....

Friday, January 18, 2013

"aku nak cerita"

"Buat phd kena seronok." kata TD (eng.) postgrad.

Haha.. cane ye nak seronok buat research? dok berfikir la masa beliau sampaikan taklimat biasiswa pagi tadi. setakat ni, seronok ke hidup aku buat kerja-kerja makmal ni? seronok ke stress? hah! dua-dua ada. tapi lebih banyak stress dari seronoknya. stress tak cukup bahan, stress alat rosak, stress kena Q nak guna alat, stress lab assistant cuti time kita tengah semangat nak buat kerja, stress sebab SV asyik dok kata "jangan lupa publish paper" dan paling stress bila orang tanya "cane progress?"..
Ok, bab yang stress tu kalau nak bagi list banyak lagi boleh taip ni ha. tapi bab yang seronok, maunya dua tiga malam nak fikir ni.

Masa taklimat tadi pun TD ada tekankan, nak grad on time (GOT) kena la banyak membaca. kena tahu teori-teori asas. satu sem sekurang-kurangnya boleh kumpul lebih dari 300 journal. buat review. buat research. try and error. tanya dan selalu contact dengan experts. setakat ni yang aku buat, kumpul journal,, simpan. pinjam buku,, simpan. baca journal,, lupa. nak writing kang kena korek lagi journal-journal yang dah baca tu, sebab memang la pelupa. maklum la, memori ni cuma dalam kb je. huhuu.. TD tambah lagi, "saya tak mahu guna 'listen listen listen..', tapi 'read read read and understand', InsyaAllah semua orang GOT."

Habis taklimat, gi makan dengan kawan-kawan baru yang baru kenal masa sama-sama datang interview biasiswa. course lain-lain, asal negeri lain-lain, usia pun lain-lain jugak. tapi aku bantai panggil diorang 'akak' jugak. bila tahu umur masing-masing tadi, malu jugak la kena perli dengan kawan sorang ni, "panggil semua orang 'akak', perasan muda!".. hahaa! eh, memang aku tak perasan pun tahun ni aku dah nak cecah usia 26. ingatkan baru  21. ^^

Sambil makan, kami siap buat 'post moterm' isi taklimat yang TD bagi tadi. masing-masing bersemangat bila aku cerita pasal conference, publish paper, impact factor bagai, siap boleh claim lagi. bila cerita pasal duit je, muka masing-masing bersinar-sinar. publish paper pun boleh buat duit. 0.1 dah boleh claim rm200, kalau IF sampai 10? ha, kira la sendiri berapa kita dapat. masyuk tu. mungkin, itu je la yang seronok buat research ni. lagi, kalau dapat join attachment kat luar ke, GOP ke.. seronok seronok...

"Kita kena buat sesuatu ni." kata sorang kawan ni, yang aku panggil dia akak selama ni, rupa-rupanya aku la 'akak'. hahaa!

Aku pun, dah dia berkobar-kobar lain macam je, mintak la diri nak masuk lab sebab dari pagi belum jejak kaki ke lab. entah prof cari ke tidak. ingat nak bersemangat la jugak macam dua orang kawan tadi.
Tapi... ada tapinya tu,, tapi aku baru je nak angkat kaki, kawan tu kata

"daripada masuk lab, baik balik rumah je. dah pukul doblas lebih ni."

erkk..rupa-rupanya ini la 'sesuatu' yang kawan tu maksudkan. aku, dengan hati yang mudah di pengaruhi oleh anasir-anasir luar ni pun, apa lagi. bukan setakat berbelah bahagi lagi dah, dah sebulat suara antara hati, nafsu, jantung & otak yang suka berjimba ni, bersetuju je dengan kata-kata tak bermotivasi kawan tu.
siap offer diorang, "kalau nak berjimba weekend ni, calling2 la ye."

Dan sekarang, lepas je aku klik button [publish] kat atas nuuu, aku nak balik rumah akak. berjimba dengan akak dan anak sedara weekend ni. conform! bab "kita perlu lakukan sesuatu" tu, next week la fikir dengan kawan-kawan tadi. seronok.

Hah! tiba-tiba aku rasa hampeh.

Thursday, January 17, 2013

pinjam

Aaron Dollah a.k.a wak dol!


kucing hitam berbulu lebat yang kami pinjam seminggu dari nenda, sebagai pengubat rindu boboi yang dah tak mau pulang ke pangkuan.. bulu cantik, warna hitam lebat dan licin. kuat makan, kuat main dan yang paling kuat sekali,,,, kuat kencing sepah-sepah. habis la hancing satu rumah dek kencing wak dol..

Baru ajak duduk seminggu dekat rumah, dah tak mau balik kampung, tak mau kawan lagi dengan mak kucing and the gang. menyombong je.. mentang-mentang la dia sorang je yang pernah merasa jalan-jalan naik kereta.. huhuu... macam-macam la species kucing ni..

Kesian tengok muka wak dol time kena tinggal hari tu. macam tau2 je dia nak kena tinggal. asyik dok pandang dekat kereta. mungkin dia tak puas jalan-jalan naik kereta. kami pun dok bincang-bincang dengan mak dan adik-adik lain.., apa nak buat dengan wak dol ni. nak bawak balik lagi ke, nak tinggal saja? ayah yang masa tu terdengar perbincangan serius kami-kami akhirnya menggunakan kuasa veto beliau. 

"Wak dol ni 'kemproh'. satu rumah dah macam toilet dia. tinggal je sini. bila-bila nak main dengan wak dol balik kampung."

Lalu, wak dol pun secara rasminya menjadi penghuni tetap, kampung parit kassim.


Jumpa lagi Aaron Dolah!


Thursday, January 10, 2013

Serba serbi

1) Tahniah Piha!!! akhirnya berjilid jugak thesis kau.


 Senyum tu sampai ke telinga bila dapat peluk thesis sendiri. memang seronok. penat lelah bertahun-tahun buat research akhirnya menampakkan hasil. aku cemburu tengok thesis kau. aku cemburu tengok isi dalam thesis kau. aku cemburu tengok kau rajin buat eksperimen, patri-patri power supply sendiri, buat eksperimen sorang-sorang, takde senior nak di rujuk. aku cemburu tengok kau pandai berdikari untuk siapkan kerja-kerja kau walaupun banyak sangat cabaran dan dugaan yang terpaksa tempuh. kau memang kuat dan tabah Piha. kalau aku, mungkin la aku tak mampu nak bertahan.

Tahniah. dan tahniah jugak sebab bakal jadi ustazah.. hehee.. walaupun ganti je, tapi ini mungkin permulaan jalan baru untuk kau. suasana baru, pengalaman baru, kehidupan yang pastinya baru-baru belaka. oh ye, dan selamat memandu kereta baru. ^^

Aku tahu patutnya aku happy bila kau dapat kerja tu. nak lagi dekat je dengan rumah. satu sekolah pulak tu dengan emak sendiri. kalau aku, aku pun tak nak lepaskan peluang macam tu. tapi tak tahu lah kenapa aku tak berapa nak gembira bila dengar berita tu. tapi sebab kau senyum je bila bagitau aku pasal kerja baru kau tu, takkan tiba-tiba aku nak nangis plak kan? sobsobb... 

Sori sangat Piha, aku memang betul-betul sedih sekarang. sama macam sedih aku bila berpisah sekejap dengan Aishah masa matrik dulu. selain dia, aku rasa kau je yang boleh terima perangai sebenar aku. aku marah, aku buat muka, aku buat lawak, aku buli kau buli balik, aku merajuk. semua tu cuma korang berdua je la kawan aku yang boleh terima. jangan simpan dalam hati ye. aku macam tu sebab aku dah terlalu selesa dengan kau. boleh la nak kata, kau sebahagian dari aku jugak. betul, ikhlas..

Aisehh, air mata ni deras sgt. menaip dalam lab pulak tu. segan skandel nampak. sobsobb...



Semoga berjaya Piha! semoga berjaya dunia akhirat. kalau nak jadi ustazah, jangan niat sebab nak jumpa 'ustaz Hamzah' pulak. niat sebab nak mengajar ilmu yang bermanfaat dekat pelajar-pelajar kau. ade jodoh, jumpa la kau dengan 'ustaz Hamzah' tu.. hehee...



Dan, TQ abadikan nama aku dalam thesis kau! sampai ke anak cucu la kau ungkit pasal aku nanti. hahaa!!!


2) Farewell dengan bekas kawan-kawan kedai segi empat merah jambu. 


Part ni tak sedih sangat sebab semua orang 'gila-gila'.. pasti rindu saat-saat 'manis' kita blend ais, masak bubble, buat red tea, milk tea dan segala macam tea yang ada. dan lagi, aku dah pandai buat cincau sendiri. hehee..

Apa yang buat aku cepat mesra dengan korang, harus la sbb kita tak terlalu formal. first day lagi dah 'aku kau' je dengan semua orang. terasa la diri ni muda. ^^

Jumpa lagi korang di fb. terima kasih atas tunjuk ajar mem'blend' ais. paling seronok, dapat cipta resepi sendiri bila encik boss takde.. hahaa.. korang ye yang ajar aku!
tq Ayu, Ana, Matul, Iqa, Ain, Nad (sori aku slalu buli kau), Intan, Anis & Fiqa (protege aku yang kuat melatah bila kena sakat dengan Ayu)..

Kedai segi empat merah jambu, tempat kerja paling happening pernah aku jumpa. pengalaman....



Wednesday, January 2, 2013

Kerajaan

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani.

Katakanlah: "Dialah yang menciptakan kamu dan menjadikan pendengaran, penglihatan dan hati nurani bagi kamu. (Tetapi) sedikit sekali kamu bersyukur." (23)

Katakanlah: "Dialah yang menjadikan kamu berkembang biak di muka bumi dan hanya kepadaNya kamu akan dikumpulkan." (24)

Dan mereka berkata, " Bilakah (datangnya) ancaman (hari Kiamat) itu jika kamu orang yang benar?" (25)

Katakanlah (wahai Muhammad): " Sesungguhnya ilmu (tentang hari Kiamat itu) hanya ada pada Allah. Dan aku hanyalah seorang pemberi peringatan yang menjelaskan." (26)

Maka ketika mereka melihat azab (pada hari Kiamat) sudah dekat, wajah orang kafir itu menjadi muram. Dan dikatakan (kepada mereka): "Inilah (azab) yang dahulu kamu minta disegerakan. (27)

Benarlah Segala Firman Allah Yang Maha Agung.

(Surah Al-Mulk: ayat 23-27)


diari nenek

kawan nenek

There was an error in this gadget