Tuesday, June 21, 2011

Moga dipermudahkan olehNya...Amin...

Nenek harap keputusan nenek ni tepat... PhD ye... InsyaAllah, yakin boleh...! \(^_^)/

Thursday, June 16, 2011

cari kesalahan orang lain untuk tutup kesalahan sendiri..ape kejadahnye..?

Yeahh.. ntah hape-hape la masyarakat sekarang.. Nenek cuma nak bawa satu isu je hari ni.. khas utk muslimah, tak kira yang bertudung ataupun tidak.. Nenek percaya dengan yakin, setiap muslimah yang pernah mendapat pendidikan agama Islam kat sekolah pasti tahu hukum menutup aurat itu WAJIB.. Salah satu aurat wanita adalah rambut. Untuk menutup rambut, kita perlu bertudung. Tatacara bertudung adalah, tudung yang sah2 dapat melindungi rambut kita drp dilihat oleh orang lain, dan yang pastinya tudung tersebut TIDAK JARANG!..

OK, itu pasal kriteria tudung yg harus digunakan.. Cane pulak dengan ciri-ciri orang yang memakai tudung tersebut? Wahai muslimah sekalian, kalau dah pakai tudung tu, sila lah jaga adab anda.. Kalau ade boipren, tak payah tunjuk mesra kat orang awam.. bukan anda sorang je ade boipren.. Kadang2 nenek rimas tengok gelagat wanita yang bertudung tapi gi dating kat tempat yang 'tersembunyi' kononnya.. Heyy, korang nyuruk2 tu, kitorang yang lalu lalang ni dah boleh agak la korang buat ape.. Itu kalo yg nyuruk, kalo yg selamber badak je mesra2 depan awam? Na'uzubillah...

Disebabkan perangai SEGELINTIR kaum hawa yang bertudung tapi berperangai tak senonoh ni la menyebabkan ramai muslimah cabut tudung dorang.. Alasannye, "Buat ape pakai tudung? orang yg pakai tudung tu bukannye baik sangat pon."
Dan disebabkan segelintir muslimah bertudung yg tak dapat mengawal nafsu, emosi dan adab mereka, KAMI muslimah bertudung yang menjaga tertib, adab, maruah diri, keluarga dan agama turut menjadi mangsa.. Berdesing telinga nenek kalau ade orang kate "I tak pakai tudung tp perangai I tak la sejahat org yg pakai tudung tu.."

p/s : hari kiamat itu pasti, pasti akan tiba..bila? Hanya Tuhan saje yang tahu.. kalau mengharapkan Syurga Allah, insaf dan bertaubatlah segera sebelum terlambat.. peringatan utk diri nenek sendiri jgk...

Wednesday, June 15, 2011

sejenak berfikir...

kena buat keputusan dgn teliti either nak kerja betul2 atau nak sambung blaja....... ermm... o_O

Tuesday, June 14, 2011

SELAMAT PENGANTIN BARU... NGAH!

Tarikh keramat utk ngah & kak ngah, 5 Jun 2011.. ehemmm... jadi laki orang sudah... congratz bro..! smoge d murahkan rezeki lepas kawen ni.. AMinnn.....



Majlis Persandingan 1 - 5 Jun 2011

pak klepak klepak.. (bunyi kompang)

ruang sebelah ngah reserve utk dayah (tiada dlm gambar)..hehee...

menepung tawar... turn ayah..

turn mak plak...

nenek pon amek turn.. ^^

rombongan cik kiah dr BP..

Malam Berinai - 11 Jun 2011

sebut 'sukeee...!'

"Pakai inai ni biar canteekk..."kate kakak



Majlis Persandingan - 12 Jun 2011

Pakngah and makngah.. ehee... <3

kami-kami... ^^

dengan muka senang hatinya Ngah menabur gule2 & duit syiling kat sepupu-sepapat..tabur taburrr.....

Wednesday, June 1, 2011

Seram (ke)

Semalam baru la nenek sempat gi tengok filem Karak tu... Ade yang kata cerita ni seram, takut, terkejut2.. Tapi bagi nenek, nenek still tak rase keseraman cerita ni.. kenapa ye? mungkin teknik CGI yang canggih sgt buat nenek tak berapa nak feel dgn kedatangan 'hantu-hantu' dlm cerita tersebut.. Tapi semua orang ade pendapat masing2 kan.. Nenek takde la kata cerita ni tak best, BEST la, cuma kurang seram utk nenek. Utk orang lain mungkin SERAM GILER la cerita ni...


p/s : nenek bukan ape, nenek harap sgt tak jumpa hantu dalam kehidupan sebenar, cuma berani tengok dalam filem je. Jadi nenek harap sangat2 dapat tengok cerita seram yang betul2 seram sampai nenek rasa nak tutup mata pakai bantal..tapi stakat hari ni, tak pernah lgi tengok cerita seram kat panggung sampai tutup mata.. belum lagi....

diari nenek

kawan nenek

There was an error in this gadget