Thursday, September 30, 2010

weird.....

OMG..! suddenly..., everyone becomes tooooooo frenly today...overjoyed laughter, exaggerated approach, text, cares.. To be frank, i really have a bad feelings 'bout this.. 



*bila nenek kebayan transformed into gedik minah saleh..erkk..

Rezeki....

9.30am, masuk lab.. Perut lapar.. tu la, diet la konon..
9.40am, run sample..
10.00am, "Aiza, nak makan? akak masak nasi serai dengan rendang daging..."
10.02 - 10.56am, MAKAN....!!

Alhamdulillah.. rezeki pagi ni.. lepas ni diet balik.. ahah..

TQ kak ruz for d' breakfast meal.. semalam bihun sup, hari ni nasi serai, esok..? ehehee....
tungguuuuu.....


nyum..nyum..  nampak penuh je pinggan ni, tapi percayalah it's a very verrry small plate..

Wednesday, September 29, 2010

f(x) - NU ABO

menjalani hari-hari dengan penuh keSERIUSan...

Haa haa haaiiiiii..... sudah terasa tekanan dalam diri, kepala dan bahu nenek... tanggungjawab.. tanggungjawab...
Banyak lagi tanggungjawab belum dilaksanakn.. Bila dah terTANGGUNG banyak-banyak kerja,, bila dah tiba due date,, haa... engko JAWAB la sendirik....

Amenda la nenek mengarut ni..

Tak ade ape..

Saje...

Tekanan akibat tak cukup vitamin.. Lepas baik demam je, otak rase macam dah biol. Dengan projek tak siap, thesis tak tulis, baca tak ingat-ingat.. hampehnye nenek raseeee.........

Tuesday, September 28, 2010

Tahniah...!

Untuk junior nenek a.k.a Dayah, tahniah atas kejayaan kamu...! Akhirnya setelah 3 tahun berhempas-pulas belajar, segulung ijazah telah menjadi milik kamu.. ecehh...

kami @ konvokesyen ke 45 UTM..

Friday, September 24, 2010

Snap @Steamboat and grilled cottage Tebrau

Rombongan yang disertai oleh 13 gadis comel molek, di ketuai oleh kak Lawa telah selamat tiba di Steamboat & Grilled Cottage, Tebrau pada jam 6.30 petang waktu Malaysia. Walaupun menempuh perjalanan dalam hujan di tambah pula dengan keadaan jalan yang sesak, namun sikit pun tidak mematahkan semangat kami semua untuk meneruskan perjalanan.. Bukan ape, perut memasing dah lapar.. 

Jom kita terjah rombongan cik kiah..!



Sampai je, terus serbu meja makanan.. Ambik sebanyak mane yang boleh pastu... grillllllll...!!!!!


Macam-macam ada...


Si tukang masak sampai pedih mata meng'grill' daging.. Tapi masih tabah meneruskan kerja-kerja beliau... lapar bebbbb....


Ni meja sebelah punye...

kami open 3 table.. =D

Masak masak.... makan makan....

Si tukang ambik gambar juga gigih melaksanakan tugas sebaik mungkin...








1..2..3.. Cenyummm....


Plus surprise birthday party....!





Our birthday girls utk bulan Sept.. Azween Azmi & Nurhalawa Md Yusof... plus Siti Norfarha yang terlantar sakit kat bilik... 

peace no gaduh-gaduh dari nenek....

Makan-makan lagi......


Gendang gendut tali kecapi.....

Kenyang perut senang hati....


Licinnnnn........................

Muka kekenyangan.... hehee...


Sekian...

Terima kasih daun keladi untuk semua... Ade budget, kita plan lagi.....



Thursday, September 23, 2010

...ko bila lagi??

Tengah dok chatting dengan kawan lama yang telah pun mendirikan rumah tangga dan dikurniakan dua orang cahaya mata, tiba-tiba soalan keluar pulak soalan favourite orang ramai ni...

" ko bila lagi?"

Ape yang bila? Aiiii... paham2 sendiri la kalau umur dah masuk 20an ni, kalau tak cerita pasal kahwin memang tak sah. Dah macam pelengkap dialog pulak.. Soalan-soalan ni la yang nenek paaaaaaalllllliiiiiiiiiiiiiiiiiiiing tak suka nak jawab.

Biasenye nenek akan kata..

"yang ko sebok sangat apasal?"


"ko nak carikkan jodoh aku ke?"


"ko nak sponsor majlis aku ke?"

Tapi semua tu dalam hati je... Jawapan standard yang nenek akan bagi...

"belajar lagi..."

(tapi jawapan ni valid sampai hujung tahun ni je.. tahun depan kena carik alasan lain plak...)

grilling...steamboating....

Petang ni... lepas habis lab, kami beramai-ramai akan menuju ke tebrau untuk berhuha-huha sambil menikmati grilled chicken, kerang, jagung & macam-macam lagi.. steamboat pon ade.. Malam nanti nenek update ye... daaa....




Gambar ni (pinjam jap ye mazlini) last time nenek & the gang gi steamboating.. Sangat masyukk sampai kenyang..

Tak sabar nak buat macam ni lagi.........


Wednesday, September 22, 2010

$$ duit raya $$

Kalau cerita pasal rayadah tentunya budak-budak la golongan paling excited. Mana taknye, time raya ni la dorang dapat cari pendapatan sampingan.. Nak kumpul duit raya banyak-banyak  Motif?? ermm, nak beli mainan la kan..? nak beli robot la, barbie doll la, PS2, PS3, kereta remote control dan macam-macam lagi.. Iye la kan, bukan selalu dorang nak ade duit macam tu.. Kalau hari biase mintak mainan robot canggih kat mak, jangan harap la nak dapat.. huhuu...

Tapi lain pulak dengan adik lelaki nenek.. Dia kalau boleh nak simpan semua duit yang dia ade. Simpan semua dalam bank. satu sen pun tanak guna.. Bagus betul.. Alasan die, nanti kalau kumpul banyak-banyak dah besar senang. Boleh beli KERETA BESAR.. Baru la sesuai nak jadi GURU BESAR! same-same besar.. Pulak dah..




garam..

Sejak azali lagi nenek tak berapa gemar tonton filem barat. Tapi semalam nenek rasa teringin sangat nak tengok crite garam @ salt lakonan Angelina Jolie ni.. Ye la kan, makcik jolie ni kalau bab berlakon filem aksi, fuhhh... sangat hebat... Mane taknye, lompat atas trak yang bergerak pun tak cedera. kalau orang biasa ni maunye patah tulang.. hebat tak hebatnye makcik jolie kita ni.. kan kan??

Kalau nak tembak orang pun sebelah tangan je. Sorang-sorang plak tu dia lawan. muka relax gila.. Walaupun dia dah dilatih secara kasar dan jahatnye sejak kecik tapi die tetap seorang yang baik hati..penyayang.. Pendek kata, dia tak terjebak langsung ke kancah kejahatan melampau. kiranya ape yang dia buat tu adalah utk kebaikan semua pihak..

Ermm... pandai pakcik director si philip noyce ni buat cite... Tapi semua ni TAK LOGIK! ye la kan, name pon cerita.. rekaan semata-mata, tak ade kena mengena dengan makcik jiran sebelah pon... Kalau dalam dunia realiti, takdenye orang akan selamat kalau dah kena tembak dengan 6 7 orang, tapi tak kena langsung peluru tu.. Hero dorang dah kompom2 sangat hebat, tulang besi, kulit platinum, peluru pun tak lut.. kalau kena bom, kompom boleh bangun hidup balik... Pape saje lah mereka ni.. terlalu hebat sampai tak logik.. sebab tu nenek tak minat nak tengok kebanyakan filem mereka ni....




Kepada peminat2 angelina, dia memang pelakon hebat dan berbakat..!


Sekian...

Tuesday, September 21, 2010

Bakat boleh hilang..?

Boleh ke? takpe, biar nenek jawab sendiri,, BOLEH sama sekali.. boleh ye kawan2 sekalian.. No talian hayat.. sebab orang kata, bakat boleh diasah (kecuali la kalau seseorang tu memang dah dikurniakan bakat secara semulajadi sejak lahir..)..

Kalau bakat yg dah diasah tu tak sentiasa diasah, lama2 berkarat jugak.. bila nak guna balik, tumpul sudah..

Motif nenek bangkitkan isu ni sebab nenek sejak dari tadika hingga la kesekolah menengah, teramatlah minat menulis.. bukan menulis yg mengarut-ngarut macam dalam blog ni tapi menulis cerpen, karangan & sampai satu tahap (mase nenek form 5) nenek rasa nak tulis novel. Tapi baru tulis brape page je nenek dah stop sebab masa tu nak SPM da.. akhirnya, terbiar begitu saja impian nenek tu..

Tamat je SPM, masuk sekolah matrik. pastu masuk sekolah U pulak.. hari-hari belajar sains, fizik, math, bla..bla.. novel pun nenek dah jarang baca.. bukan tak sempat nak baca sebab busy dengan study tapi hakikatnye buku akademik pun nenek jarang baca sebab MALAS.. huhuu...

Tadi (pada jam 12.32 pm) nenek bukak M.Word kononnya nak try menulis (cerpen je).. tapi tenung punye tenung skrin komputer ni, habuk pon tarak! Idea menulis yang biasanya mencurah-curah ke ladang gandum sejak dibangku sekolah, kini kering kontang tidak bermaya..

Aduss... parah gini...mata dah pedih tenung skrin lame2, otak dah pening perah idea tak jumpa2, jiwa dah kacau tak sangka bakat dah lenyap begitu saja.. Kekecewaan melanda.. hampeh sungguh nenek rase tika dan waktu ini..  Opss... (bukan ops sikap..) patutlah.. nenek belum sembahyang zohor.. azan pun tak dengar tadi. alih2 dah pukul dua.. lalai nih.. tak berkat.. Ok, nenek gi tunaikan tanggungjawab sat.. Cu, gi semayang....!

Malware..!!!

Alahai... dalam banyak2 blog, blog nenek jugak yg jd sasaran si virus malware ni.. hampeh sungguh.. sekarang segala malware ke mala'on ke, nenek dah clear'kan dari blog ni..jadi sekarang selamat sikit nak berblog.. Notebook nenek ni bersedia la ye menerima 'demam campak' akibat malware jadah tu.. aishh...

Nih silit info pasal malware ...

Monday, September 20, 2010

Raya 2010

Adegan raya 2010, nenek and family...

Sebelum raya...

sepahkan dapur... nak buat kek & biskut raya..
cantik? cantikk... 

chef razak a.k.a ayah nenek.. kitorang booking beliau khas utk masak juadah raya.. sodap..!




30 Ramadhan... 






Pagi 1 Syawal...
budak2 ni siap terlebih awal.. maklum la, raya....

our cameraman.. mr crab..
kakak nenek with her 'kepohcit' daughter..
Waktu untuk bersalaman & bermaafan..
mak & ayah nenek... salam jgn tak salam..






ini bukan sampul kosong ye.. manyak oo isi.. thank you mak, ayah, abg & kakak.. turn nenek bagi duit raya tahun depan ye.. tahun ni takde pendapatan lg... 


Balik kampung belah mak kat Parit karjo, parit raja..
yg baju pink tu atok nenek.. makin tembam la atok..

misi menyerang rumah jiran tetangga.. jalan2 carik makan..
pakcik, makcik & sepupu baru nenek, damia..
1,2,3... Assalamualaikum....!
Cik met, cik ana, haikal and abg baby (purple team)
blue team..
pak uda, mak uda and siti ( "tak kesah la color ape2 pun team" kata mak uda..)
bergambar memang hobi kami.. nenek dgn kakak and adik..
ika and abg baby..
fesyen latuk siti zuraini...

Banyak lg gambar pakcik, makcik, sepupu, dua pupu yg lain.. tapi tak tahu la dalam camera siape, tak dapat dikenal pasti.. huhuuaa...

SEKIAN...

diari nenek

kawan nenek

There was an error in this gadget