Wednesday, April 30, 2014

a k u

Terlalu banyak mengeluh, tak puas hati sedangkan banyak hal dan insan yang aku punya yang patut aku syukuri.

Persetankan iblis yang menghasut!

senang hati hati senang

Baru mula merancang dah rasa teruja amat nak mulakan jelajah satu malaysia bak kata piha. Entah bilanya dapat wujudkan situasi sebenar. Harapnya ia lebih indah dari apa yang difikirkan.

Orang kata kalau nak kenal hati budi sahabat kita, ajaklah mereka sama-sama pergi merantau. Ok. Memang nak cuba sangat petua ni.

Suatu hari nanti... pasti....

Sunday, April 13, 2014

(ukur baju tapi tak reti)

Alkisahnya manusia,

Ralit sangat dengan harta.

Asyik benar dengan bahagia.

Berimpian setinggi menara.

Hajatnya di hati manusia, mahu menggapai sinar sekilau mentari di angkasa.

Tapi silaunya tak tertahan, menusuk pedih ke dalam mata.

Hendak dipalingkan muka, tidak sekali, kerna kilau mentari memukaunye dari pergi.

Hendak ditadah tangan menekup muka apatah lagi.

Hanya mengharapkan ada yang sudi menghalang sinaran menembusi penglihatan.

Berdiri di hadapan, menjadi sandaran.

Ego itu umpama makanan.

Hingga tak sedar sebati dalam kelakuan.

Mungkin manusia itu khilaf, atau mungkin sinar yang sangat bergemerlapan membuatkan manusia itu alpa, di bawah tapak kakinya sangat gelap tak bercahaya.


>> rasanya ayat paling femes minggu ni adalah " berfesyen ikut kemampuan diri". Bukan takat fesyen je, bab lain pun kena ambik kira. Kalau rasa diri tu malas dan tak ada usaha, cuma tahu nak senang je jangan la nak mimpi setinggi langit. Sedar diri please. Kalau rasa tak mampu, jangan buat. Tapi kalau degil jugak, usaha la. At least jangan menyusahkan orang lain dengan kedegilan tu.

Tuesday, April 8, 2014

T I O M A N

Plan udah makan masa berbulan-bulan, baru la sempat nak menyinggah tioman jumaat lepas. Tolak penat drive dari skudai ke mersing dengan penat menunggu feri, memang osem sangat pengalaman kali ni. Tak rugi rasanya pergi walaupun aku tak join aktiviti wajib kat tioman ni,, snorkeling! wuuuu~ cuak.


First day - Juara
tiket tiket!

Muka memasing hepi nak naik feri.. leborr senyum mek berdua ni.


Sampai dah! Dari tekek terus ke juara.

layan jiwang~

Acara praktis snorkeling dengan cikgu Amlah.

Hebat! (air cetek benor, 10 cm pun tak sampai ni. huu..





 Second day - Tekek

Tiba lah acara paling dinanti-nantikan oleh kak melah,,, snorkeling. Kami-kami cuma merati je dari atas bot uolss. fobia! huhuu..



Dok bincang harga lagi ni..


Tak ambik gambar la pulak masa teman kak melah snorkeling dengan harapan aku pun mampu nak terjun sama. Sekali hampeh sekali sebab rasa fobia aku mengatasi kemahuan diri.. huhuu... sadis betul gi cuti kat pulau tak main air. 







Baru balik semalam tapi dah rasa rindu sangat dengan tioman. Permandangan cantik, air jernih, banyak ikan dan paling bahagia sebab penduduk tioman ramah-tamah belaka. Terima kasih sangat-sangat pada semua.

Pak Su Ismail dan Mak Su yang sentiasa di hormati orang-orang kampung sampai kan kami dapat harga murah bila sebut nama pak su, Makcik Zainab yang sangat peramah, Mak Mi yang bagi kami sewa chalet dan sori sangat-sangat sebab tangga chalet mak mi terpatah di sebabkan kami..huhuu, Kak Mia yang sudi buatkan burgar special kami dan hantarkan kami ke tekek cari chalet.. dapatkan diskaun 100% untuk snorkeling dekat Rengis, memang kak Mia osem sangat deh (wink), Pak Cik Budu sebab bagi kami snorkeling free, Kak Ana yang sudi bagi sewa motor walaupun kami tak sempat nak sewa, Pak Cik Wan yang sudi ajak kami memancing tapi kami memang tak sempat nak mancing ni pak cik uiii, nak kejar masa sangat-sangat, next time kami datang berjaya akan kami sewa chalet pakcik deh.. Dan disebabkan jasa semua, badget percutian 3 hari 2 malam kami kurang dari RM 300 termasuk makan, sewa basikal, motor, taxi, shopping, tiket feri, dan sewa chalet!

Kak Mia

Pak Cik Wan
Gambar yang lain tak sempat nak snap. Lupa sebab terlampau eksaited. huhuu...
Terima kasih jugak untuk Syud sekeluarga sebab bagi kami tumpang rumah semalaman sebelum pergi bercuti ni. TQ, next time kami datang lagi cari remis kat mersing.

Sekian. Jumpa lagi Tioman.

Wednesday, April 2, 2014

s t u l a n g

Lepaskan stress.
Hilangkan serabut.


Nihhh, tajuk entry yang kau suggest dua tiga minggu lepas bertukar jadi 'curhat'. Dah dua tiga minggu jugak la entry ni terperam dalam draft. Rasanya sesuai sangat gambar ni dengan 'curhat' aku hari ni. Gambar yang menceritakan segalanya. Ya. Sama. Annoyed sangat rasanya.

Motif subjek dalam gambar ni : tak ada. Sama macam perangai dia yang kadang-kadang tak ada motif tapi berjaya buat aku rasa meluat. Fokus dalam gambar ni : tak ada. Entah fokus tang kerusi, tang lampu ke, tang orang-orang yang dok melepak, atau tang cat yang dah tertanggal pada tiang kelabu tu. Serupa la macam fokus aku yang tiba-tiba distract dengan kewujudan dia. Kucar-kacir. Serabut.. ha, serabut adalah perkataan yang tepat untuk menggambarkan hidup aku bila terwujudnya dia dalam fikiran aku. Rasa nak muntah sebab dah muak sangat!

Ketenangan aku mungkin akan tergugat lagi lepas ni. Tiada ketenangan, tiada life, tiada ketawa ikhlas. Semuanya akan bertukar fake. Kemesraan aku bukan benar-benar datang dari hati. tapi kerana terpaksa. Ini bukan sandiwara cinta baq kat hang. Ni namanya sandiwara 'aku konfius bila dekat dengannya. Aku rasa nak maki tapi tak sampai hati. Tidakkah kau mengerti?'

Blurr....

Stress...

Meluat...

Pendam...

Jahat...

Aku mesti siapkan kerja aku cepat-cepat supaya aku boleh jarakkan diri dari dia. Dengan harapan agar degupan jantung aku kembali normal, perjalanan darah aku kembali lancar. Aku nak jadi normal. Sangat.

Sekian curhat.

diari nenek

kawan nenek

There was an error in this gadget