Tuesday, April 19, 2011

Buli atau double standard?

Assalamualaikum dan salam sejahtera.. bertemu lagi dalam NKD pada hari ini... ala cak pong cak pong... ^^
Topik nenek hari ni takde kena mengena dengan sesiapa tapi berkaitan dengan diri nenek sendiri.. Pengalaman nenek mase zaman sekolah rendah dulu.. Mungkin ade segelintir yang juga pernah melalui pengalaman yang sama.. Ermmm... cane nenek nak mula ye...?

Begini.... masa zaman sekolah rendah dulu, nenek akui nenek bukan la tergolong dalam golongan pelajar pintar, rajin, pandai ambik hati cikgu, suka bergaul.. Tapi nenek bukan anti sosial ye.. Nenek ade ramai kawan, tapi nenek selalu diketepikan oleh kawan2 nenek tu.. Baik dari segi akademik, mahupun ko-Q.. Nenek tak sure apesal.. Mungkin mase zaman skolah rendah dulu nenek ni tak comel, gelap (sebab aktif sangat main bola jaring =P ) and tak pandai nak 'kecoh-kecoh'..

Nenek pon tak pasti ape definisi KAWAN pada kawan-kawan nenek tu.. Seolah-olahnye, 'ade pon takpe, takde pon ok'.. Tapi ape yang nenek pasti, nenek selalu jugak la di pinggirkan.. Sedih? memang nenek sedih.. Kecik-kecik lagi dah suka 'double standard'kan orang lain.. Ape la dorang tu..

Nenek pon pernah jugak jadi mangsa buli senior. Nak lagi bila nenek joint team bola baling sekolah. Selalu jugak kena buli. Tolong angkat air, kumpulkan bip, pungut bola.. Ermmmm... Tak tau la ape salah nenek kat dorang tu.. Mungkin sebab nenek tak comel macam kawan2 lain & muka nenek mase kecik2 memang 'muka pasrah' je.. Sebab tu la kot nenek slalu kena buli..

& paling tak boleh blah lagi, bila ada kawan2 sebaya yang suka sangat berlagak & kutuk nenek macam la nenek ni takde perasaan.. TT

Kenapa ye tibe2 nenek teringat kisah zaman sekolah ni..? ermm... sebabnye, nenek rase macam nak jumpa balik kawan2 lama tu and nak tengok ape yang dorang buat sekarang..
Post a Comment

diari nenek

kawan nenek

There was an error in this gadget