Friday, August 15, 2014

Emak Emak

Bangun pagi dah kena fikir nak buat sarapan apa. Lepas siap-siap, pergi pasar pulak beli barang untuk masak tengahari. Siap solek-solek, pergi lab jap. Buat la pape yang patut. Gedebak gedebuk dah pukul 12. Tak sempat dah nak lunch sama-sama dengan lab mate dan skandel-skandel. Kemas-kemas beg nak balik sebabnya pukul 12.30 dah kena dok tercongok depan sekolah. Anak buah pun balik sekolah. Sampai rumah nak kena masak untuk lunch. Tunggu zohor. Kalau rajin melebih, pergi lab balik siapkan pape yang patut. Kalau kurang rajin, sambung writing thesis kat rumah (tapi biasanya dok terbongkang depan tv dengan anak buah tengok napkin man). Petang sikit dah kena masak untuk dinner sebab kakak balik dah nak dekat maghrib kesian pulak nak suruh dia masak. Malam... krik krik je sebab kena tidur awal sebab esok anak buah sekolah.

Tskk.. Tiada lagi berjimba dari pagi sampai malam, tiada lagi kehidupan single, tiada lagi skandel-skandel. Baru la aku tahu kenapa kak shima selalu tak ada dekat lab, selalu keluar lunch awal, selalu balik lunch lambat dan selalu mc. Bila ada komitmen dengan anak-anak ni rasa tanggungjawab tu lain macam sikit. Rasa risau dekat anak tu lebih. Rasa keutamaan untuk diri sendiri pun kurang. Hidupku kini umpama emak emak. Ini baru prektis jaga anak buah, kalau anak sendiri mungkin aku sanggup jadi surirumah sepenuh masa (dengan syarat laki aku bayar elaun level phd la ye.. Hehee).

Oppsss, dah pukul 12 kena masak tengahari. Okbai.

Post a Comment

diari nenek

kawan nenek

There was an error in this gadget