Tuesday, August 30, 2016

serius nak marah

Apa beza pelajar sekolah dengan 'segelintir' pelajar diploma?
TAK ADA.

"Dr. nota ni kena salin ke?"
"Solution nak kena tulis ke?"
"Nak lukis graf boleh pakai pen?"
"Tulis guna pen ke pensil?"

Tu yang biasa, hari-hari pun jumpa. Yang paling tak boleh blah, bila nak lukis linear graph pun tak reti. Nak cari constant value pun tak reti nak compare dengan linear equation. Masa sekolah rasanya cikgu dah ajar buat graf. Linear, y = mx + c, tu pun payah.. Ya Ampunnn, kalau nak explain tu kena sorang-sorang, kena mata bertentang mata baru nak faham (tu pun kalau faham).

Belum lagi yang minta tambah carry marks sebab rendah sangat, risau soalan final susah. Dah awak tu masuk kelas pun jarang-jarang, setahun sekali pun belum tentu, assignment pun kelaut, test pun ikut suka je nak datang ke tak.wth.

Sampaikan proposal pun saya yang kena tuliskan? Exercise tak reti buat, snap picture, whatsapp gambar semata-mata sambil letak caption kat bawah tu "Dr, mcm mana solution soalan ni?" Amboi, senangnya jadi pelajar universiti zaman sekarang.

Lagi haru bila dengar cerita kawan,
"Kalau dekat universiti saya ada couple, miss marah tak?"
"Borang ptptn ni kami perlu isi ke?"
"Kenapa yuran sem ni mahal? sem lepas dah bayar mahal jugak?"
"Bila saya boleh ambil kunci bilik? sebab saya balik hostel malam?"

Serius? Telefon semua canggih, kalah kami-kami yang pensyarah ni. Tapi nombor bendahari universiti, nombor kolej kediaman semua tak reti nak cari. Usaha nak telefon orang-orang tertentu pun tak ada. Semua nak kena suap!

Jadi, apa bezanya awak masa belajar di sekolah dengan di universiti?

Post a Comment

diari nenek

kawan nenek

There was an error in this gadget