Tuesday, September 11, 2012

...as u grow older.

Masa kecil;

 "lepas upsr, masuk skolah menengah, taknak masuk asrama penuh sebab tak sanggup jauh dengan famili. Lepas spm, keje. kumpul duit, beli rumah, beli kereta, kawin.."

Bila dewasa;

   "apa nak buat lepas ni? nak kerja apa? macam mana nak bayar hutang? Kahwin??ermm, belum ada saving.. sambung belajar, kena ade sponsor. mana nak carik?.... rumah? kereta? bla.. bla.. bla.."

>> banyak benda nak kena fikir rupanya bila dah jd dewasa ni. Emosi selalu je tak stabil bila mula fikir pasal hal 'remeh-temeh' ni..

Kadang-kadang, jumpa kawan yang nampak tenang dan sentiasa happy, gelak-gelak, buat lawak tak ingat.. terlintas dalam hati nenek, diorang ni takde masalah ke? Hidup bahagia & terurus? Hmmm... luaran je, dalaman tak siapa tahu melainkan yang empunya diri dan Maha Pencipta saja yang memegang rahsia hati.

Ya, memang hidup ini indah untuk mereka yang mampu merancang dengan baik. Sudah terancangkah masa depan nenek? ermm... Rancangan je, bila nak menjalankan semua rancangan, kadang-kadang rasa nak give up. Bila stress, rasa nak jadi budak kecil semula. Tak mau jadi dewasa. Tapi sampai bila asyik nak lari dari kenyataan. Tak mau tak mau pun, kena mauuuu jugak!

Berusahalah aiza. Dah separuh jalan & kau pun dah dewasa!
Post a Comment

diari nenek

kawan nenek

There was an error in this gadget