Tuesday, September 21, 2010

Bakat boleh hilang..?

Boleh ke? takpe, biar nenek jawab sendiri,, BOLEH sama sekali.. boleh ye kawan2 sekalian.. No talian hayat.. sebab orang kata, bakat boleh diasah (kecuali la kalau seseorang tu memang dah dikurniakan bakat secara semulajadi sejak lahir..)..

Kalau bakat yg dah diasah tu tak sentiasa diasah, lama2 berkarat jugak.. bila nak guna balik, tumpul sudah..

Motif nenek bangkitkan isu ni sebab nenek sejak dari tadika hingga la kesekolah menengah, teramatlah minat menulis.. bukan menulis yg mengarut-ngarut macam dalam blog ni tapi menulis cerpen, karangan & sampai satu tahap (mase nenek form 5) nenek rasa nak tulis novel. Tapi baru tulis brape page je nenek dah stop sebab masa tu nak SPM da.. akhirnya, terbiar begitu saja impian nenek tu..

Tamat je SPM, masuk sekolah matrik. pastu masuk sekolah U pulak.. hari-hari belajar sains, fizik, math, bla..bla.. novel pun nenek dah jarang baca.. bukan tak sempat nak baca sebab busy dengan study tapi hakikatnye buku akademik pun nenek jarang baca sebab MALAS.. huhuu...

Tadi (pada jam 12.32 pm) nenek bukak M.Word kononnya nak try menulis (cerpen je).. tapi tenung punye tenung skrin komputer ni, habuk pon tarak! Idea menulis yang biasanya mencurah-curah ke ladang gandum sejak dibangku sekolah, kini kering kontang tidak bermaya..

Aduss... parah gini...mata dah pedih tenung skrin lame2, otak dah pening perah idea tak jumpa2, jiwa dah kacau tak sangka bakat dah lenyap begitu saja.. Kekecewaan melanda.. hampeh sungguh nenek rase tika dan waktu ini..  Opss... (bukan ops sikap..) patutlah.. nenek belum sembahyang zohor.. azan pun tak dengar tadi. alih2 dah pukul dua.. lalai nih.. tak berkat.. Ok, nenek gi tunaikan tanggungjawab sat.. Cu, gi semayang....!
Post a Comment

diari nenek

kawan nenek

There was an error in this gadget