Sunday, October 17, 2010

berpantang sebelum ajal..!

Susah hati................... T_T
Sebabnya semalam setelah seharian membuang masa, tenaga dan duit, nenek and d gang gi la meneruskan aktiviti membuang masa di Jusco. Sambil2 mencuci mata, kami2 ni pun gi la test timbang berat badan, ukur tinggi, ukur blood pressure, BMI dgn ape ntah lagi.. tak ingat..

Sorang-sorang naik kat mesin tu... bila turn nenek je, rase risau tu dah lain macam. Yela kan, sekarang ni konon-kononnye nenek tengah ON diet. Tapi.................. berat tak turun pun.. naik ade la.. Tu ok lagi, bile check BP... mak aiii.... tinggi..!!! dah melebihi had.. 

Gang kepoh nenek tanye, "Ko ade darah tinggi ke????"

"Ntah..ni first time check BP.."

Mula-mula nenek tak kesahkan sangat BP tu, yang nenek risau berat nenek ni tak turun-turun.. Tapi takde la risau sampai tak selera makan sebab lepas tu kami-kami bantai makan nasik ayam penyet pulak... adehhh... habis pulak tu sepinggan makan.

huhuu... itu cerita semalam.. Pagi tadi, celik je mata, nenek teringat nak bagitau Mak nenek pasal BP test yang nenek buat semalam sebabnye Mak nenek memang ada darah tinggi & mungkin boleh la dapatkan nasihat dari beliau. Bila nenek cerita je, punye la Mak terperanjat..

"Tak normal tu Za...! biasa kalo orang muda-muda ni 120/70 je tau.."

"huhh..? serius..?erkk..."

Nampaknye perkara ni memang tersangat-sangat serius. Nasihat yang nenek dapat dari Mak, DIET, JANGAN MAKAN BENDA YANG BERLEMAK, RAJIN-RAJIN BERSENAM, MAKAN MAKANAN REBUS-REBUS, SUP, KURANGKAN MAKAN AYAM.. Ayam...? tak boleh makan...? huhuuu... selamat tinggal ayam..!

Jadi kesimpulannya, berpantang la Aiza, sebelum 'ajal'.....!

Post a Comment

diari nenek

kawan nenek

There was an error in this gadget